﴿يَوَدُّ الْـمُجْرِمُ لَوْ يَفْتَدى مِنْ عَذابِ يَوْمِئِذٍ بِبَنيهِ * وَصاحِبَتِهِ وَأَخيهِ * وَفَصيلَتِهِ الَّتى تُؤْويهِ * وَمَنْ فِى الْأَرْضِ جَميعاً ثُمَّ يُنْجيهِ. (۱)

گنهكار دوست مىدارد فرزندان خود را در برابر عذاب آن روز فدا كند، و همسر و برادرش را، و قبیلهاش را كه همیشه از او حمایت مىكرد، و همه مردم روى زمین را تا مایه نجاتش گردند.

که به او پاسخ داده می‌شود:

﴿ كَلاَّ إِنَّها لَظَى. (۲)

امّا هرگز چنین نیست (كه با اینها بتوان نجات یافت، آرى) شعلههاى سوزان آتش است.

دو تفاوت عمده عذاب‌های اخروی با عذاب‌های دنیا، یكی در دوام و همیشگی بودن آنها و دیگری، در شدت و خلوص عذاب‌های دوزخ است. عذاب‌ها و دردهای دنیوی نقطه پایانی دارد و در نهایت با مرگ تمام می‌شود اما عذاب جهنم نه پایانی دارد و نه مرگی در کار است که به سختی‌ها و سوزش‌ها پایان دهد. به این دو ویژگی در آیه زیر اشاره شده است:

﴿وَ الَّذينَ كَفَرُوا لَـهُمْ نارُ جَهَنَّمَ لا يُقْضى عَلَيْهِمْ فَيَمُوتُوا وَ لا يُخَفَّفُ عَنْهُمْ مِنْ عَذابِها كَذلِكَ نَجْزى كُلَّ كَفُورٍ (۳)

و كسانى كه كافر شدند، آتش دوزخ براى آنهاست؛ هرگز فرمان مرگشان صادر نمىشود تا بمیرند، و نه چیزى از عذابش از آنان تخفیف داده مىشود؛ این گونه هر كفرانكنندهاى را كیفر مىدهیم.

شدت و خلوص عذاب‌های جهنم به حدی است که مقدار اندکی از آنها می‌تواند دنیا را نابود کند. جبرئیل عظمت و شدت عذاب‌های جهنم را برای پیامبر اسلام این گونه بیان نموده است:

___________________

) معارج / ۱۱ - ۱۴.

) معارج / ۱۵.

) فاطر/۳۶.

۵۴۴۱