درس سی و نهم
امامت امیرالمؤمنین
عليه‌السلام در قرآن

در مبحث امامت خاصه، تاکنون با شخصیت و مقامات بلند ائمه اطهار عليهم‌السلام ، به صورت کلی آشنا شدیم و روشن گشت که مصادیق شایسته برای جانشینی پیامبر تنها خاندان پاک ایشان هستند. از این پس، به دلائل و شواهدی که به طور خاص بر امامت یکایک امامان دلالت دارد، می‌پردازیم. نخست از امامت امام علی عليه‌السلام آغاز می‌کنیم و سپس به امامت سایر ائمه خواهیم پرداخت.

آیات و روایات فراوانی بر امامت امیرالمؤمنین عليه‌السلام دلالت دارند. در زیر به پاره‌ای از آیات قرآن به طور فشرده اشاره می شود:

۱‌. آیه ولایت

یکی از آیاتی که بر امامت امیر المؤمنین عليه‌السلام دلالت دارد، آیه ولایت است. خداوند در این آیه می فرماید:

﴿إِنَّـمَا وَلِيُّكُمُ اللهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَ هُمْ رَاكِعُونَ * وَ مَنْ يَتَوَلَّ اللهَ وَ رَسُولَهُ وَ الَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللهِ هُمُ الْغَالِبُونَ. (۱)

سرپرست و ولىّ شما، تنها خداست و پیامبر او و آنها كه ایمان آوردهاند؛ همانها كه نماز را برپا مىدارند، و در حال ركوع، زكات مىدهند. و كسانى كه ولایت خدا و پیامبر او و افراد باایمان را بپذیرند، پیروزند؛ (زیرا) حزب و جمعیت خدا پیروز است.

با توجه به این که لفظ «إنَّما» برای حصر استفاده می‌شود، معنای آیه چنین است که تنها خدا، رسول خدا و مؤمنانی که آیه در شأن آنان نازل شده است بر شما ولایت دارند.

___________________

) مائده / ۵۵ -۵۶.

۵۴۴۱