درس بیست و ششم
اثبات نبوّت پیامبر اسلام (۲)

در درس گذشته بیان شد كه یکی از دلایل نبوت پیامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله ، قرآن كریم است و از این رو با وجوهی از اعجاز قرآن كریم آشنا شدیم. در این درس با سایر ابعاد شگفت‌انگیز كلام الهی آشنا می‌شویم و در ادامه، سایر معجزات پیامبر معرفی خواهد شد.

هـ) اعجاز قرآن از نظر معارف الهی: مقصود از معارف الهی یك رشته بحث‌هایی است كه قرآن درباره خداشناسی، جهان‌شناسی، انسان‌شناسی، پیامبر‌شناسی و سرای دیگر مطرح می‌كند، بحثهای عمیق ودقیق درباره مهم‌ترین پرسش‌های بشر كه متفکّران جهان را به اعجاب و تحسین وا می‌دارد.

سرزمین حجاز، به اعتراف مورّخان، از عقب‌مانده‌ترین مناطق جهان در آن روزگار بود، به گونه‌ای که گاهی مردم عصر جاهلیت را اقوام وحشی یا نیمه‌وحشی می‌خوانند. آنان از نظر عقیدتی بت‌پرست بودند، دختران خود را زنده به گور می‌کردند، خدا را در حد یک انسان تنزل می‌دادند، و تعداد انگشت‌شماری آن هم تنها در شهر مکه، باسواد بودند.

آری از میان چنین محیطی، فردی درس نخوانده و مکتب و استاد ندیده، برخاست و کتابی آورد که معارف نورانی آن در همه زمینه‌های معرفتی، در عالی‌ترین مرتبه خود، آنچنان پرمحتواست که بعد از چهارده قرن هنوز دانشمندان به تفسیر آن مشغولند و هر زمان حقایق تازه‌ای از آن کشف می‌کنند.

اگر اندیشمندی منصف، تنها مسئله توحید قرآن را در ابعاد مختلف با تثلیث مسیحیان بسنجد در می‌یابد که میان معارف توحیدی قرآن کریم با آنچه در مسیحیت امروز بیان می‌گردد، چقدر فاصله است. تثلیثی كه هنوز بر خود آنان نیز مفهوم نیست؛ زیرا از یك طرف خود را موحّد و یكتا‌پرست و از طرفی سه‌گانه‌پرست می‌نامند ولی مدّعی هستند كه یكتایی او با سه‌گانگی او سازگار است، این در حالی است كه اسلام در نخستین

۵۴۴۱