«لِعِلَلٍ كَثِیرَةٍ مِنْهَا أَنَّ مَنْ لَمْ یُقِرَّ بِالله عَزَّ وَ جَلَّ لَمْ یَجْتَنِبْ مَعَاصِیهُ وَلَمْ یَنْتَهِ عَنِ ارْتِكَابِ الْكَبَائِرِ وَلَمْ یُرَاقِبْ أَحَداً فِیـمَا یَشْتَهِی وَیَسْتَلِذُّ مِنَ الْفَسَادِ وَالظُّلْم». (۱)

لزوم اعتقاد به خداوند دلایل بسیاری دارد، از جملۀ آن‌ها این که اگر کسی اعتقاد به خدا نداشته باشد از نافرمانی‌های او اجتناب نمی‌کند و از ارتکاب گناهان و کارهای ناشایسته بزرگ خودداری نمی‌نماید، و در فساد و ظلمی که دلخواه اوست هیچ کس را مراقب خود نمی‌بیند.

همچنین باور به برخی صفات خداوند، زمینه‌ساز رشد اخلاقی بیشتر و هموار شدن مسیر بندگی بهتر است. به عنوان نمونه، تا اعتقاد راسخ به قدرت بی پایان الهی و حکمت او نباشد بدو توکّل واقعی نمی‌کند؛یا اگر خدا را به صفت رحیمیت نشناسد تقاضای عفو و بخشش از گناهان، بی‌معنا می‌شود، چرا که اعتقاد حقیقی به مهربانی و محبّت خاصّ خداوند به انسان‌ها، زمینه‌ساز جوشش و حرکت در درون آدمی و محبّت به محبوب‌ترین موجود عالم می‌شود؛ این باور نقش فوق العاده‌ای در رشد شخصیت انسان دارد، بخصوص وقتی انسان بداند که با کوچکترین توجّهی، اقیانوس محبّت الهی به جوش می‌آید و با مهربانی هر چه تمام‌تر، بنده خود را که می‌کوشد تا مسیر واقعی زندگی‌اش را بیابد، به بهترین وجه مورد نوازش قرار می‌دهد. آری، حق تعالی استقبال از بنده‌ای را که به سوی او بازگشته است، این گونه توصیف می‌کند:

﴿إِنَّ اللهَ یُحِبُّ التَّوَّابینَ ویُحِبُّ الْـمُتَطَهِّرِینَ‌. (۲)

خداوند بسیار توبه کنندگان و پاكی جویان را دوست می‌دارد.

۳. پاسخگویی به سؤالات و زدودن شبهات

یکی از چالش‌های فکری و دغدغه‌های روحی که هر مؤمنی در دوره‌ای از زندگی خود به ویژه در عصر کنونی با آن مواجه می‌شود، شبهات اعتقادی است. بخش قابل توجّهی از

___________________

) صدوق، علل الشرایع، ج۱، ص۲۵۱.

) بقره / ۲۲۲.

۵۴۴۱