خداوند که هدایتگر انسانهاست، بنا بر آنچه در تفاسیر و روایات آمده، اهل البیت عليهم‌السلام می‌باشند. (۱)

در تفاسیر معتبر شیعه و اهل سنت نقل شده که رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم وقتى آیه ﴿فِى بُيُوتٍ أَذِنَ اللهُ أَنْ تُرْفَعَ را خواند، مردى برخاست و پرسید: یا رسول الله! این کدام بیوت است؟ فرمود: بیوت انبیاء. پس ابو بکر برخاست و گفت: یا رسول الله! گویا یکى از این بیتها بیت على و فاطمه است؟ فرمود: بله، از بهترین آن بیوت است. (۲)

بر این اساس، خداوند متعال در این آیات، نه تنها ایشان را نمونه و نماد نور خویش معرفی کرده است،‌ بلکه فضائل زیر را برای اهل‌بیت عليهم‌السلام برشمرده است:

۱. آنان مثل نور خداوند و هدایتگر مردمان به سوی روشنائی های معرفت و ایمان هستند.

۲. ‌خانه آنان به اراده الهی بلند آوازه شده و رفعت مقام پیدا کرده است.

۳. ‌همواره نام خداوند در این خانه یادآوری می‌شود و دنیا و شرایط مادی هرگز آنان را از یاد خدا و بندگی حقیقی او غافل نمی‌سازد.

۴. هر صبح و شام اهل این خانه به تسبیح خداوند مشغول هستند.

۵. ایمان حقیقی به آخرت دارند و از قیامت و سرنوشت نهایی سخت اندوهناک هستند.

۳. فضائل اهل البیت در سنت

فضائل اهل بیت عليهم‌السلام را می‌توان در روایات فراوانی که از طریق شیعه و سنی وارد شده است، پیگیری کرد. در این مختصر، تنها به دو مورد به طور فشرده، اشاره می‌شود:

۱. ۳. حدیث ثقلین

حدیث ثقلین از احادیث مشهور و متواتر است و نشان دهنده جایگاه اهل بیت در مقام هدایت و ولایت است. این حدیث در منابع متعددی از اهل سنت آمده است. متن زیر از

___________________

) رک: تفسیر نمونه،‌ج ۱۴، ص ۴۷۲؛ کافی، ج۱، ص۱۹۵؛ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج ۲، ص ۶۱۵.

(۲) سیوطی، الدرّالمنثور، ج ۵، ص ۵۰ ؛ طبرسی، مجمع البیان، ج ۷، ص ۱۴۴؛ تفسیر قمى، ج ۲، ص ۱۰۴؛‌ ترجمه تفسیر المیزان، ج ۱۵، ص۱۹۶.

۵۴۴۱