پاسخ سؤالات در نماند و در این مسیر از راه درست منحرف نشود. لذا وی معصوم، و از جانب خداوند تأیید و توفیق مییابد، و از همه خطاها، لغزشها و واماندگیها در امان خواهد بود. خداوند وی را به این موارد اختصاص داده است تا حجّت بر بندگانش باشد. (۱)

آگاهی از واقعیت ها و شناخت دقیق از زشتی ها و زیبائی ها، یکی از بهترین راهکارهای پرهیز از خطا و دوری از بدکاری و تبهکاری است. با یک بررسی کوتاه می‌توان نشان داد که بیشترین موارد اشتباه و گناه در آدمیان، ریشه در نادانی و جهالت آنان دارد که یا موضوع را به درستی نمی شناسند و یا از حکم آن بی خبرند.

۴.‌۲. امداد موجودات آسمانی و فرشتگان الهی

دیگر عامل بازدارنده پیامبران از خطا، یك عامل غیبی است. خداوند فرستادگان خود را با قدرت و نیروئی مجهّز كرده كه نمی‌گذارد آنان به خطا و اشتباه بیفتند و این لطف الهی در حق آنان برای این است كه اعتماد مردم را به خود جلب كنند ودر نتیجه، هدایت مردم كه برای آن هدف برانگیخته شده‌اند عملی گردد. (۲)

از جمله، خداوند متعال برخی از فرشتگان الهی را جهت تأمین زمینه‌های عصمت انبیاء مأمور می‌سازد. امام باقر عليه‌السلام در مورد این فرشتگان می‌فرمایند:

«يُوَكِّلُ اللهُ تَعَالَى بِأَنْبِيَائِهِ مَلَائِكَةً يُحْصُونَ أَعْمَالَـهُمْ وَيُؤَدُّونَ إِلَيْهِمْ تَبْلِيغَهُمُ الرِّسَالَةَ، وَوَكَّلَ بِمُحَمَّدٍ مَلَكاً عَظِيماً مُنْذُ فُصِلَ عَنِ الرَّضَاعِ، يُرْشِدُهُ إِلَى الْـخَيْرَاتِ وَمَكَارِمِ الْأَخْلَاقِ، وَيَصُدُّهُ عَنِ الشَّرِّ وَمَسَاوِي الْأَخْلَاقِ». (۳)

خداوند متعال بر انبیاء، فرشتگانی را موکَّل میسازد که به اعمال ایشان آگاهی داشته و موارد تبلیغ رسالت را برای ایشان بیان میکنند. خداوند فرشتۀ عظیمی را از بعد از دوران شیرخوارگی بر رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله موکَّل کرد تا او را به سوی امور نیکو و

___________________

) كافی، ج۱، ص۲۰۲_ ۲۰۳؛ تحف العقول، ص۴۴۱؛ غیبت نعمانی، ص۲۲۳.

) سبحانی تبریزی، اصول عقاید اسلامی، ص۴۵.

) شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج۱۳، ص۲۰۷؛ بحار الانوار، ج۱۵، ص۳۶۲.

۵۴۴۱