بهشت صد درجه است که فاصله هر مرتبه با مرتبه دیگر به مقدار فاصله میان زمین و آسمان است؛ فردوس بالاترین درجه آن است که از آن نهرهای چهارگانه بهشت سرچشمه میگیرد، پس اگر از خداوند در خواست نمودید از او فردوس را بخواهید.

روشن است که هر کدام از اهل ایمان متناسب با تلاش و مجاهدت های خود، از درجه و مرتبه‌ای خاص برخوردارند و این درجه در موقف میزان دقیقاً برای هر شخص معین می‌گردد. این اختلاف درجات می‌طلبد که بهشت نیز دارای مراتب و درجات متعددی باشد که هر کس در مرتبه خود از نعمت‌های متناسب برخوردار گردد.

۳. باب‌های بهشت

یکی دیگر از ویژگی‌های بهشت تعداد درهای آن است. در روایات تعداد آنها هشت در بیان شده است. از جمله در حدیثی از حضرت علی عليه‌السلام ضمن بیان تعداد درهای بهشت، توضیح داده شده که هر در برای ورود چه گروهی از بهشتیان اختصاص یافته است: درِ مخصوص ورود انبیاء و صدیقان، درِ مخصوص شهداء و درهایی برای ورود شیعیان و محبین اهل بیت عليهم‌السلام . (۱)

موضوع دیگری که در رابطه با بهشت در منابع اسلامی آمده، ملائکه‌ای است که از آنان به خازنان یا کلیدداران بهشت تعبیر می‌شود. قرآن مجید ضمن اشاره به این دسته از فرشتگان، اضافه می‌کند که با ورود بهشتیان، کلیدداران بهشت به آنان سلام و خوش‌آمد می‌گویند.

﴿وَ سيقَ الَّذينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْـجَنَّةِ زُمَراً حَتَّى إِذا جاؤُها وَ فُتِحَتْ أَبْوابُها وَ قالَ لَـهُمْ خَزَنَتُها سَلامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوها خالِدين.‌(۲)

و كسانى كه تقواى الهى پیشه كردند گروه گروه به سوى بهشت برده مىشوند؛ هنگامى كه به آن مىرسند درهاى بهشت گشوده مىشود و نگهبانان به آنان مىگویند: سلام بر شما! گوارایتان باد این نعمتها! داخل بهشت شوید و جاودانه بمانید.

___________________

) خصال، ج ۲، ص ۴۰۸؛ بحارالانوار، ج۸، ص۱۲۱.

) زمر/۷۳.

۵۴۴۱