«نَحْنُ شَجَرَةُ الْعِلْمِ وَنَحْنُ أَهْلُ بَيْتِ النَّبِيِّ صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم وَفِي دَارِنَا مَهْبِطُ جَبْرَئِيلَ وَنَحْنُ خُزَّانُ عِلْمِ اللّٰـهِ وَنَحْنُ مَعَادِنُ وَحْيِ اللّٰـهِ مَنْ تَبِعَنَا نَجَا وَمَنْ تَخَلَّفَ عَنَّا هَلَكَ». (۱)

ما درخت علم و اهل بیت پیامبر هستیم و خانه ما محل فرود جبرئیل است و ما گنجینه علم و معدن وحی الهی هستیم. هر کس از ما پیروی کند نجات می یابد و هر کس تخلف بورزد هلاک می شود.

۲. فضائل اهل البیت در قرآن

فضائل اهل بیت عليهم‌السلام را می‌توان از خلال آیات قرآن کریم، به خوبی نشان داد. این مضامین قرآنی چنان آشکار است که مفسّران سنی نیز در تفسیر آن به صراحت سخن گفته‌اند. برخی از این شواهد قرآنی به شرح زیر است:

۱. ۲. آیه تطهیر

بر اساس آیه تطهیر، خداوند متعال چنین اراده کرده است که اهل البیت عليهم‌السلام از هر پلیدی پاک و منزّه باشند و بدین ترتیب فضیلت عصمت برای ایشان در سر لوحه دیگر فصائل فراوان آن بزرگواران قرار گرفته است. چنان که گذشت، این فضیلت به چهارده نور پاک الهی اختصاص دارد و شامل دیگر منسوبان پیامر اکرم نمی‌شود.

۲ .۲. آیات سوره انسان

مفسّران شیعه و سنّی بر این مطلب اتّفاق دارند که آیات ۵ تا ۲۲ سوره انسان درباره اهل البیت عليهم‌السلام نازل شده است. (۲) از این روست که گفته‌اند «سوره هل أتی» در شأن امیرمؤمنان نازل شده است. بخشی از این آیات به شرح زیر است:

﴿إِنَّ الْأَبْرارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كانَ مِزاجُها كافُوراً * عَيْناً يَشْرَبُ بِها عِبادُ اللّٰـهِ يُفَجِّرُونَها تَفْجِيراً * يُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَ يَخافُونَ يَوْماً كانَ شَرُّهُ مُسْتَطِيراً * وَ يُطْعِمُونَ

___________________

) امالی صدوق، ص ۳۰۷؛ ابن بابویه، الإمامه والتبصره، ص۱۳۳؛ بحارالانوار، ج۲۶، ص۲۴۰.

) رک: تفسیر نمونه و ترجمه تفسیر المیزان ذیل آیات ۵ - ۲۲ سوره انسان؛ قندوزی، ینابیع المودّة، ج ۱، ص ۲۴۸.

۵۴۴۱