اسلام صلى‌الله‌عليه‌وآله که فرمود: «كلُّ مولودٍ یولَدُ على الفِطْرة فإنّ أبواه یهوّدانهِ و ینصّرانهِ و یُمجّسانهِ» (۱) ، همه مردم بر اساس نوعی سرشت و طبیعت اولیه که به قبول دین منجر می‌گردد، آفریده شده‌اند و همواره به دنبال آن هستند و هر کس از این سرشت اولیه عدول کند به جهت آفاتی همچون تقلید از پدران است.

۳.معرفت فطری در آیات و روایات

بر اساس منابع دینی، اگر انسان در این دنیا می‌تواند نسبت به خداوند متعال شناخت پیدا کند، به خاطر معرفتی فطری است که ایزد منّان در آغاز آفرینش در روح و جان وی به ودیعت نهاده است:

﴿فَأقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّینِ حَنیفاً فِطْرَتَ الله الَّتى فَطَرَ النَّاسَ عَلَیها لاتَبْدیلَ لِـخَلْقِ الله ذلِكَ الدِّینُ الْقَیّمُ وَ لكِنَّ أكْثَرَ النَّاسِ لا یعْلَمُونَ. (۲)

حال، به گونه‌ای راست (و بدون اعوجاج) روی خود را به سوی دین، استوار بدار؛ همان فطرتِ خداوند که مردم را بر آن حالت آفریده است. آفرینش خداوند تبدیل‌پذیر نیست. همان (فطرت الله) دینِ استوار است ولی بیش‌تر مردم نمی‌دانند.

چنان که پیداست، در این آیه شریفه به روشنی دین قیّم و استوار با گونه‌ای از خلقت که همه انسانها در آن مشترک‌اند، پیوند خورده است. در مکتب اهل بیت عليهم‌السلام به خوبی میان توحید و معرفت الله به عنوان اساس و پایه دین از یک سو، و آغاز خلقت بشر از سوی دیگر، پیوند و ارتباط برقرار شده است.

زراره از امام صادق عليه‌السلام درباره تفسیر آیه ﴿فِطْرَة الله الَّتِی فَطَرَ النّاسَ عَلَیْها پرسید. امام پاسخ فرمود:

«فَطَرَهُم عَلَی التَّوْحید عِنْدَ الْـمیثاقِ عَلی مَعْرِفَتِه اَنَّهُ رَبَّهُم». (۳)

___________________

) کافی، ج۲، ص۱۳؛ توحید، صدوق، ۳۳۱؛ صحیح بخاری، ج۱، ص۱۶۸.

) روم / ۳۰.

) توحید صدوق، ص‌۳۳۰؛ حلی، مختصر البصائر، ص۳۹۸؛ و نیز رک: کافی، ج۲، ص۱۳.

۵۴۴۱