درس بیست و پنجم
اثبات نبوّت پیامبر اسلام (۱)

پس از آن‌که با ویژگی‌های پیامبران الهی آشنا شدیم، نوبت می‌رسد به بحث پیرامون پیامبر گرامی اسلام و نبوّت و رسالت ایشان. در این درس، ضمن معرّفی اجمالی آن حضرت، با دلایل نبوّت ایشان آشنا می‌شویم.

نگاهی به شخصیت پیامبر اسلام صلى‌الله‌عليه‌وآله

بیش از ۱۴۰۰ سال پیش در روز ۱۷ ربیع الاول (برابر ۲۵آوریل ۵۷۰ میلادی) کودکی در مکه چشم به جهان گشود که نام او را محمد گذاشتند. پدرش عبدالله در بازگشت از شام در شهر یثرب (مدینه) چشم از جهان فروبست و به دیدار کودکش نایل نشد. زن عبدالله، مادر محمد، آمنه دختر وهب بن عبد مناف بود. برابر رسم خانواده‌های بزرگ مکه آمنه پسر عزیزش، محمد را به دایه‌ای به نام حلیمه سپرد تا در بیابان گسترده و پاک و دور از آلودگیها پرورش یابد. حلیمه بر اثر علاقه و اصرار مادرش، محمد را که به سن پنج سالگی رسیده بود به مکه باز گردانید. دو سال بعد آمنه نیز جان به جان آفرین تسلیم کرد، و محمد در دامان پدر بزرگش عبد المطلب پرورش یافت. دو سال بعد بر اثر درگذشت عبد المطلب، به ناچار وی در سن هشت سالگی به خانه عموی خویش ابوطالب رفت و تحت سرپرستی وی قرار گرفت.

محمد دوران نوجوانی و جوانی را همراه با پاکی،راستی،تفکّر،وقار،شرافتمندی و امانت‌داری بی مانند سپری کرد، تا اندازه‌ای که موجب شگفتی همگان شده بود و بین همگان به «محمد امین» مشهور گردید. وی در سن بیست سالگی به پیمان "حلف الفضول" پیوست (۱) ، اما از پیش‌تر، وی به اشخاص فقیر و بینوا و کودکان یتیم و زنانی که

___________________

) "حلف الفضول" پیمانی بود که پایه آن بر دفاع از حقوق افتادگان و بیچارگان بود و پایه گذاران آن کسانی بودند که اسمشان فضل یا از ریشه فضل بود. یکی از محورهای این پیمان، دفاع از مکه و مردم مکه بود در برابر دشمنان خارجی؛ رک: محلاتی، زندگانی محمد صلى‌الله‌عليه‌وآله ، ج۱، ص۸۸؛ شرح نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ج۱۵، ص۲۰۳؛ شامی ، الدُّرالنَظیم فی مناقب الائمه اللَّهامیم، ص۵۱؛ تاج العروس، ج۱۵، ص۵۸۲.

۵۴۴۱