درس بیست و هفتم
اثبات نبوّت پیامبر اسلام (۳)

در مباحث پیشین نمونه‌هایی از معجزات پیامبر را یادآور شدیم. قرآن كریم به عنوان تنها معجزۀ پایدار و ماندگار در تاریخ انبیاء و نیز شقّ القمر كه در قرآن، روایات و گزارش‌های اسلامی فراوان یاد شده است،‌ مورد بحث قرار گرفت. در ادامه به بررسی یکی دیگر از دلایل نبوّت پیامبر که قراین و شواهد نبوّت ایشان است، می‌پردازیم.

۳.قراین و شواهد

بیان شد که برای پی بردن به حقّانیت دعوت مدّعی نبوّت، راه دیگری غیر از مطالبه «اعجاز» نیز وجود دارد و آن بررسی و گردآوری مجموعه‌ای از قراین و شواهد است. در این درس به برخی از آن موارد در ارتباط با اثبات نبوت پیامبر اسلام اشاره می‌شود.

۱. ۳. خصوصیات اخلاقی و سوابق اجتماعی پیامبر اسلام

در این باره، همین بس که مردم مکه آن حضرت را «محمّد امین» لقب داده بودند و در داستان حجر الأسود و قرار دادن آن در جای خود، جایگاه و منزلت آن حضرت از نظر اخلاقی و اجتماعی کاملاً مشهود است. داستان «حلف الفضول»یا پیمان جوانمردان نیز یکی دیگر از افتخارات آن حضرت در آن سرزمین فاقد تمدّن و مملوّ از وحشی‌گری‌های قبیلگی و طائفه‌ای است.

۲. ۳. شرایط زمانی و مکانی دعوت

به شهادت تاریخ، آیات قرآن کریم و احادیث اهل البیت عليهم‌السلام ، مردم شبه جزیره عربستان قبل از طلوع اسلام در شرایط فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی بسیار اسفباری زندگی می‌کردند؛ به طوری که این عصر را «دوران جاهلیت» نام نهاده‌اند. با طلوع اسلام و بعثت پیامبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله ، این مردم از چنان شرایط ناگواری به تمدّنی عظیم دست یافتند که بخش پهناوری از جهان آن روز را در بر گرفت.

۵۴۴۱