درس ششم
دلایل وجود خداوند - گواهی فطرت (۲)

در درس گذشته در‌باره معرفت فطری و ویژگی‌های آن سخن گفتیم. همچنین اشاره شد که راه دستیابی به معرفت مفطور، بر کنار شدن حجاب‌ها و آشکار شدن نور فطرت الهی برای انسان است.در این درس عواملی که به بیداری و شکوفایی معرفت فطری کمک می‌کنند مورد بحث قرار می‌گیرند.

راه‌های ظهور و شکوفایی فطرت

بیان شد که معرفت فطری غالباً پوشیده میماند و به فراموشی سپرده میشود. امّا خداوند متعال برای یادآوری آن معرفت مفطور، راه‌هایی قرارداده است. انسان به گونه‌های گوناگون، معرفت الهی فراموش شده را متذکّر می‌گردد که از جمله می‌توان به راه‌های زیر اشاره کرد:

۱. تذکر انبیاء و اولیاء

بی‌شک از بارزترین تذکّراتی که پیامبران و اولیای خدا بدان پرداخته اند، تذکّر به معرفت فطری خداوند است؛ معرفتی که پایه و اساس ایمان به دین است. امیرالمؤمنین عليه‌السلام در خطبۀ اوّل نهج‌البلاغه، وظیفۀ پیامبران را این گونه بیان می‌فرمایند:

«فَبَعَثَ فِیهِمْ رُسُلَهُ وَ وَاتَرَ إِلَیهِمْ أنْبِیاءَهُ لِیسْتَأدُوهُمْ مِیثَاقَ فِطْرَتِهِ وَ یذَكِّرُوهُمْ مَنْسِیّ نِعْمَتِهِ وَیَحْتَجُّوا عَلَیهِمْ بِالتَّبْلِیغِ». (۱)

پس خداوند فرستادگان خویش را در میان انسان‌ها برانگیخت، و انبیا را پی در پی به سوی آنان گسیل داشت، تا وفای به پیمان فطرتش را، از آنان بازخواهند و آن‌ها را به نعمت فراموش شدۀ او یادآوری کنند و با این تبلیغ حجّت را بر آنان تمام کنند.

___________________

۱. نهج البلاغه، خطبه ۱.

۵۴۴۱