گویند؛ سعیر آتش فروزنده و سوزان است؛ سقر آتشی است که از شدت حرارت رنگ اشیای اطراف خود را دگرگون می‌سازد؛ حطمه به معنای در هم شکننده است؛ لظی آتش شعله ور و شعله خالص و هاویه آتش سوزنده معنا شده است.

همانگونه که ملاحظه می‌شود (جنّت) در نامهای بهشت یادآور لذت و فرح است. در مقابل، آتش در نامهای جهنم، یادآور عذاب و رنج است.

۲. درکات جهنم

جهنم نیز دارای طبقاتی است که چون مراتب آن بر خلاف بهشت رو به پایین است، از آن به «دَرَک» تعبیر شده و به مجموع طبقات آن، درکات جهنم می‌گویند. وجود طبقات جهنم به سبب اختلاف مراتبی است که جهنمیان دارند و برای هر گروه، عذاب متناسب در نظر گرفته شده است که سزاوار آن می‌باشند. تعداد درکات جهنم در روایات هفت طبقه ذکر شده که شدت عذاب در هر طبقه از طبقه بالایی آن بیشتر است. قرآن کریم بیان می‌فرماید که اهل نفاق در پایین‌ترین درک جهنم جای خواهند داشت:

﴿إِنَّ الْـمُنافِقينَ فِى الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَ لَنْ تَجِدَ لـَهُمْ نَصيراً. (۱)

منافقان در پایینترین دركات دوزخ قرار دارند؛ و هرگز یاورى براى آنها نخواهى یافت.

در حدیثی از امام باقر عليه‌السلام که درکات هفت‌گانه جهنم را بیان می‌فرمایند، ضمن نام بردن از هر طبقه، خصوصیات و عذابهای آن درک را توضیح می‌دهند؛ جحیم، لظی، سقر، حطمة، هاویة، سعیر و جهنم نام‌های درکات جهنم هستند و شدت و اوج عذاب‌ها در درک هفتم می‌باشد.

۳. باب‌های جهنم

جهنم دارای هفت در است و قرآن مجید به درهای هفت‌گانه جهنم تصریح نموده است:

___________________

) نساء / ۱۴۵.

۵۴۴۱