گروهى از آنان اهل ایمان و صلاح و رستگارى‌اند و گروهى دیگر، به دلیل انحراف از مسیر حق، به دوزخ مى‌روند:

﴿وَ أَنَّا مِنَّا الصَّالِـحُونَ وَ مِنَّا دُونَ ذلِكَ كُنَّا طَرائِقَ قِدَداً ... وَ أَمَّا الْقاسِطُونَ فَكانُوا لِـجَهَنَّمَ حَطَباً. (۱)

و اینكه در میان ما، افرادى صالح و افرادى غیر صالحند؛ و ما گروههاى متفاوتى هستیم ... و امّا ظالمان آتشگیره و هیزم دوزخند!

۴. ۱ . رابطه جن و انسان

جنّیان قدرت بر انجام بعضى كارهاى مورد نیاز انسان را دارند. به گواهى قرآن کریم، گروهى از جنّیان در زمره كارگزاران و سپاهیان سلیمان عليه‌السلام بوده و به او خدمت مى كرده‌اند:

﴿وَ مِنَ الْـجِنِّ مَنْ يَعْمَلُ بَيْنَ يَدَيْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ ... يَعْمَلُونَ لَهُ ما يَشاءُ مِنْ مَحارِيبَ وَ تَـماثِيلَ وَ جِفانٍ كَالْـجَوابِ. (۲)

و گروهى از جن پیش روى او به اذن پروردگارش كار مىكردند ... آنها هر چه سلیمان مىخواست برایش درست مىكردند: معبدها، تمثالها، ظروف بزرگ غذا همانند حوضها.

از سوی دیگر، جنّیان در شرایط عادى، نامحسوس هستند. آنان قبل از ظهور اسلام، قدرت نفوذ در آسمانها و خبرگیرى و استراق سمع داشتند و به همین دلیل، با آگاهى محدودى كه از این طریق نسبت به بعضى از اسرار نهانى داشتند با بعضى انسانها ارتباط برقرار مى‌كردند و به اغواى آنان مى‌پرداختند:

﴿وَ أَنَّهُ كانَ رِجالٌ مِنَ الْإِنْسِ يَعُوذُونَ بِرِجالٍ مِنَ الْـجِنِّ فَزادُوهُمْ رَهَقاً. (۳)

و اینكه مردانى از بشر به مردانى از جن پناه مىبردند، و آنها سبب افزایش گمراهى و طغیانشان مىشدند.

___________________

) جن / ۱۱ - ۱۵.

) سبأ / ۱۲ - ۱۳.

) جن / ۶.

۵۴۴۱