درس بیست و نهم
تعالیم پیامبر اسلام

پس از اثبات «حقانیت دعوت» پیامبر، اینک مناسب است كه با آموزه‌های ایشان آشنا شویم. بحث از «محتوای دعوت» خود یکی از قرائن و شواهد نبوت است و برای اثبات نبوت پیامبر مکرم اسلام نیز می‌توان از آن بهره گرفت.

مقصود از تعالیم پیامبر اکرم در اینجا مهم‌ترین آموزه‌های نظری و عملی است كه پیامبر اسلام در خلال آیات قرآن کریم و تبیین و تفسیر آنها بیان کرده‌اند و در مرحله عمل هم با توجه به شرایط زمان اجرا كرده‌اند. و برای نمونه به پنج محور اساسی از میان ده ها موضوع از آموزه های اسلامی اشاره می کنیم. نا گفته نماند که همین آموزه های بلند خود یکی از نشانه های حقانیت نبوت پیامبر گرامی اسلام است و از جمله شواهد و قرائن بر پیامبری آن حضرت به حساب می آید.

۱. توحید و معاد

ترسیمی که قرآن از جهان هستی و نظام آفرینش می‌کند بسیار دقیق و حساب شده است؛ توحید را به کامل‌ترین شكل ارائه می‌دهد و اسرار آفرینش زمین و آسمان و خلقت شب و روز و خورشید و ماه و نباتات و گیاهان و وجود انسان، هر یک را به عنوان آیت و نشانه‌ای از خدای واحد و یکتا بر‌می‌شمرد.

قرآن کریم به اعماق جان انسان فرو می‌رود و سخن از توحید فطری می‌گوید:

﴿فَإِذا رَكِبُوا فِي الْفُلْكِ دَعَوُا اللهَ مُخْلِصينَ لَهُ الدِّينَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْـبَرِّ إِذا هُمْ يُشْرِكُون. (۱)

هنگامی که سوار بر کشتی می‌شوند و در میان امواج خروشان و طوفان‌های کوبنده

___________________

) عنکبوت / ۶۵ .

۵۴۴۱