۲ .۳. حدیث سفینه

حدیث سفینه نیز از دیگر روایاتی است که سنّی و شیعه در فضائل اهل البیت نقل کرده‌اند. رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمود:

«إِنَّـمَا مَثَلُ أَهْلِ بَيْتِي فِيكُمْ كَمَثَلِ سَفِينَةِ نُوحٍ مَنْ رَكِبَهَا نَجَا وَمَنْ تَخَلَّفَ عَنْهَا غَرِقَ». (۱)

بدرستی که در مثل، اهل بیت من مانند کشتی نوح هستند. هر کس در آن سوار شود نجات می‌یابد و هرکس از آن باز ماند غرق می شود.

این حدیث نیز بر هدایتگری اهل البیت و عصمت آنان از هر گونه خطا و اشتباه دلالت دارد. زیرا هدایت، منحصر به قبول ولایت و سرپرستی آن بزرگواران شده است و این جز با عصمت آنان امکان پذیر نمی‌باشد. مشابه این حدیث، احادیثی هستند که اهل بیت را به ستارگان آسمان در امر هدایت و راهنمائی (۲) ، باغ پر میوه در بهره‌مندی از علوم و معارف آن بزرگواران و نیز باب حِطه در بنی‌اسرائیل (۳) در مسئله خضوع در برابر آنان و پیروی از فرامینشان، تشبیه فرموده‌اند.

۴. فضائل اهل بیت در ادعیه و زیارات

یکی از منابع بسیار غنی در بیان فضائل اهل البیت عليهم‌السلام فقرات فراوان در ادعیه و زیاراتی است که در دسترس شیفتگان تقرّب به خداوند متعال و اظهار ارادت به اهل بیت

___________________

) طبری، بشارة المصطفی، ص۸۸؛ طبرانی، المعجم الأوسط، ج ۴، ص ۱۰؛ طبرانی، المعجم الصغیر، ج ۱، ص ۱۳۹ ؛ ابن عبد البرّ، الإنباه على قبائل الرواة، ص ۴۱ ؛ سیوطی، الجامع الصغیر، ج ۱، ص ۳۷۳ و ج ۲، ص ۵۳۳؛ كنز العمّال، ج ۱۲، ص ۹۴ و ۹۵ و ۹۸.

(۲) «قَالَ رَسُولُ اللَّه صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : إنّما مثل أهل بیتی فی هذه الأمّة كمثل نجوم السماء كلّما غاب نجم طلع نجم» (کمال الدین، ج۱، ص۲۸۱).

) «فإنّ مثلهم فی هذه الأمّة مثل باب حطّة فی بنی إسرائیل» (بشارة المصطفی، ص۸۸؛ امالی صدوق، ص۷۴) باب حطّة: دری در بیت المقدس بود كه بنی‌اسرائیل باید به فرمان خداوند از آن در با تواضع وارد می‌شدند (شرح آقا جمال خوانساری بر غرر الحكم، ج ۶، ص ۱۸۶).

۵۴۴۱