خداوند برای همه انسان‌ها ابلاغ فرموده است.

در آیه دیگر، شمول دعوت پیامبر اسلام نسبت به هر كسی كه از آن مطّلع شود مورد تأكید قرار گرفته است (۱) و از سوی دیگر، پیروان سایر ادیان را به عنوان «اهل كتاب» مورد خطاب و عتاب قرار داده (۲) و رسالت پیامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله را در مورد آنان تثبیت فرموده، و اساساً هدف از نزول قرآن كریم بر پیامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله را پیروزی اسلام بر سایر ادیان، شمرده است:

﴿هُوَ الَّذِى أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَ دِينِ الْحَقّ لِيُظْهِرَهُ عَلىَ الدِّينِ كُلِّهِ وَ لَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُون. (۳)

اوست آن کسی که پیامبرش را با هدایت و دین حق به رسالت فرستاد تا آن را بر همه ادیان چیره کند هرچند مشرکان ناخشنود باشند.

افزون بر این، شواهد تاریخی فراوان وجود دارد كه پیامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله به سران كشورها مانند قیصر روم و پادشاه ایران و فرمانروایان مصر و حبشه و شامات و نیز به رؤسای قبائل مختلف عرب نامه نوشتند و پیك ویژه به سوی آنان گسیل داشتند و همگان را دعوت به پذیرفتن این دین مقدّس كرده از پیامدهای وخیم كفر و استنكاف از پذیرفتن اسلام، بر حذر داشتند. اگر دین اسلام، جهانی نبود چنین دعوت عمومی انجام نمی‌گرفت و سایر اقوام و امتها هم عذری برای عدم پذیرش می‌داشتند.

با توجّه به این دلایل، جای هیچگونه شكّ و شبهه‌ای درباره همگانی بودن دعوت پیامبر و جهانی بودن دین مقدّس اسلام، باقی نمی‌ماند.

۲. ۴. جاودانه بودن

این دین داعیه هدایت انسان‌ها تا روزقیامت را دارد و از این نظر دینی جاودانه است. جاودانه بودن اسلام به دو بعد اساسی باز می‌گردد:

___________________

) رك: انعام / ۱۹.

) رك: آل عمران / ۶۵، ۷۰، ۷۱، ۹۸، ۹۹و ۱۱۰؛ مائده / ۱۵و ۱۹.

) توبه / ۳۳؛ فتح / ۳۸؛ صف / ۹.

۵۴۴۱