و انتخاب کنند. فراموش نكنیم كه بسیاری از افراد از دیده انسان‌ها به دور می‌مانند و اساساً اوصاف آدمیان غالباً پنهان و ناشناخته است.

۲ .۱. همیشه این گونه نیست که علم و دانش نسبت به موضوع انتخاب، تنها عامل در انتخاب‌های بشری باشد، بلکه گاه می‌شود که با آگاهی نسبت به شایستگی یک فرد، به دلایل دیگری مانند اغراض شخصی یا سیاسی، وی را انتخاب نکرده و شخص دیگری را برمی‌گزینند.

۳. ۱. در انتخاب‌های بشری، در بسیاری موارد بر سر انتخاب یک فرد، میان گروه‌ها و جناح‌های گوناگون، کشمکش‌های طولانی و جنگ‌های خانمان براندازی روی داده است. نظر به اینکه فلسفه امامت و رهبری در امت، ایجاد وحدت و یکپارچگی است، روشن است که انتخاب فردی که خود باید منادی اتّحاد و همگرایی بوده، و از آن‌ها امتی واحد بسازد، از طریق چنین جنگ و ستیزهائی امکان پذیر نیست.

۲.دلیل وحیانی بر نفی انتخاب

آیات قرآن کریم نیز بیانگر همین حقیقت در امر انتخاب امام است. خداوند متعال به روشنی گزینش امام را از عهده مردم برداشته است و رسول اکرم و اهل البیت او نیز با استناد به فرموده خداوند متعال و تبیین بلندای مقام امامت، این مهم را به مردم گوشزد کرده‌اند. در زیر، به نمونه‌هائی از این موارد اشاره می‌گردد:

۱. ۲. آیات قرآن کریم

در قرآن کریم، خداوند متعال امر امامت را بسیار مهم دانسته، نصب امام را تنها به خود اختصاص داده است. در خصوص امامت حضرت ابراهیم عليه‌السلام ، خداوند خود پس از امتحانات سختی که از وی به عمل آورد، او را به مقام امامت منصوب نمود:

﴿وَ إِذِ ابْتَلى إِبْراهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِماتٍ فَأَتَـمّهُـنَّ قالَ إِنِّي جاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِماماً. (۱)

___________________

) بقره / ۱۲۴.

۵۴۴۱