درس بیست و سوم
ویژگی‌های پیامبران ـ عصمت

در درس گذشته با یکی از ویژگی های انبیاء الهی آشنا شدیم و اثبات شد که مسئولیت و مأموریت پیامبران به گونه‌ای است که بدون سرمایه‌های عظیم علمی و معرفتی به انجام نمی‌رسد، علومی که تنها از سرچشمه الهی به دست می‌آید و پیامبران را نسبت به سایر انسانها برتری و فزونی می‌بخشد.از دیگر ویژگی‌های انبیاء، عصمت است. در این درس ابعاد مختلف این ویژگی مورد بحث قرار می‌گیرد.

در خصوص عصمت پیامبران، از دیرباز مباحث بسیاری در بین متفکران و متدینان مطرح شده است که در اینجا تنها می‌توان به چند مبحث مقدماتی در این زمینه اشاره کرد.

۱. تعریف عصمت

«عصمت» در لغت به معنای بازداشتن، حفظ کردن و نگهداشتن است. (۱) مقصود از «عصمت» این است كه پیامبران باید در مقابل گناه و خطا مصون وبیمه باشند.امام صادق عليه‌السلام ، معصوم را این‌چنین تعریف می‌فرمایند:

«الْـمَعْصُومُ هُوَ الْـمُمْتَنِعُ بِاللّٰـهِ مِنْ جَمِيعِ مَحَارِمِ اللّٰـهِ، وَ قَالَ اللّٰـهُ تَبَارَكَ وَتَعَالَى: ﴿ وَ مَنْ يَعْتَصِمْ بِاللّٰـهِ فَقَدْ هُدِىَ إِلى صِراطٍ مُسْتَقِيمٍ (۲). (۳)

معصوم کسی است که به کمک خداوند، خود را از همه حرامها، باز می‌دارد؛ خداوند متعال [در همین خصوص] میفرماید:«هر کس به خداوند چنگ زند، به یقین به راه مستقیم هدایت میگردد».

___________________

) تاج العروس، ج۱۷، ص۴۸۱ _ ۴۸۲.

) آل عمران /۱۰۱.

) معانی الاخبار، ص۱۳۲.

۵۴۴۱