نمی‌آید که همگی آنان از قریش و از بنی‌هاشم و از اهل بیت پیامبر مکرم اسلام هستند. امیر المؤمنین عليه‌السلام در نهج البلاغه در این باره چنین می‌فرماید:

«بِنَا يُسْتَعْطَى الْـهُدَى وَ يُسْتَجْلَى الْعَمَى إِنَّ الْأَئِمَّةَ مِنْ قُرَيْشٍ غُرِسُوا فِي هَذَا الْبَطْنِ مِنْ هَاشِمٍ لَا تَصْلُحُ عَلَى سِوَاهُمْ وَلَا تَصْلُحُ الْوُلَاةُ مِنْ غَيْرِهِمْ». (۱)

راه هدایت را با راهنمایى ما مى‌پویند، و روشنى دلهاى كور را از ما مى‌جویند. همانا امامان از قریش‌اند كه درخت آن را در خاندان هاشم كاشته‌اند، دیگران درخور آن نیستند، و منشور امامت را جز به نام ـ هاشمیان ـ ننوشته‌اند.

۲. دوازده امام در روایات شیعه

از منظر شیعه، امامان اهل‌بیت عبارتند از: امام علی عليه‌السلام ، امام حسن، امام حسین عليهما‌السلام و نُه فرزند معصوم از فرزندان امام حسین که نخستین آنان امام سجاد عليه‌السلام و آخرینشان امام زمان حجت بن الحسن العسکری عجل‌الله‌تعالى‌فرجه‌الشريف است. این بزرگواران به شهادت قرآن کریم، معصوم و صاحب علم الهی و معلّم و مبیّن قرآن کریم‌اند و امیرالمؤمنین عليه‌السلام و یازده فرزند معصوم ایشان که به نصب و نص الهی تعیین شده‌اند یکی بعد از دیگری امام و خلیفه و جانشین خدا در روی زمین و حجت خداوند بر بندگانش بوده‌اند و در حال حاضر فرزند امام حسن عسکری یعنی امام زمان عجل‌الله‌تعالى‌فرجه‌الشريف، عهده‌دار این منصب الهی است.

در روایات متواتر از پیامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم و اهل‌بیت عليهم‌السلام به تعداد ائمه اشاره شده است و در برخی از آنها به نام همه آنان و یا برخی از آنان تصریح گردیده است. با این نصوص در درسهای آینده آشنا خواهیم شد.

خلاصه آن که منابع شیعه و سنی به خوبی دلالت دارد که جانشینان پیامبر اسلام دوازده تن می‌باشند. از این رو، در مباحث امامت خاصّه که از این پس به تفصیل مطرح می‌شود، باید دید که کدامین دیدگاه می‌تواند مصادیق این دوازده جانشین را معرفی کند و با دلیل و شواهد روشن به اثبات برساند.

___________________

) نهج البلاغة، خطبه ۱۴۴، ص ۲۰۱.

۵۴۴۱