در دختر رسول خدا (فاطمه زهرا عليها‌السلام ) برای من اسوه نیکوئی است.

۵. شفقت و مهربانی

پدر بزرگوارش او را «ام ابیها» لقب داد (۱) که بیانگر نهایت دلسوزی و محبت آن حضرت نسبت به پدر خویش است. ایشان نه تنها نسبت به پدر خویش بلکه نسبت به همه مؤمنان دلسوز و مهربانند. از این جهت بود که در محراب نماز و دعا ابتدا به دیگران دعا می‌کرد و سپس به خود و خانواده خویش می‌پرداخت. امام حسن عليه‌السلام نقل کرده‌اند که مادرم فاطمه عليها‌السلام را دیدم که شب جمعه در محرابش همواره تا صبح در حال رکوع و سجود بود و می‌شنیدم که برای زنان و مردان با ایمان با ذکر نامشان فراوان دعا می‌کرد و برای خود دعائی نمی‌فرمود، پرسیدم: ای مادر! چرا همان گونه که برای دیگران دعا می‌کنید، برای خود دعا نمی‌کنید؟ فرمود: فرزندم! اول برای همسایه و سپس برای خانه. (۲)

آری، فضائل و مقامات حضرت زهرا عليها‌السلام دریایی است که در این ظرف کوچک نمی-گنجد. هدف از بیان گوشه‌ای از فضائل و مقامات آن بزرگوار، نشان دادن جایگاه ایشان در مراتب ولایت و در کنار امامان معصوم است. در این‌جا به همین اندازه بسنده می‌شود و علاقمندان را به کتب مفصّلی که در این مهم به نگارش در آمده است، ارجاع می‌دهیم. (۳)

___________________

) ابوالفرج، مقاتل الطالبین، ص ۵۷؛ مناقب آل أبی طالب، ج۱، ص۱۶۲؛ بحارالانوار، ج۴۳، ص۱۹.

) علل الشرایع، ج۱، ص۱۸۱.

) جنّة العاصمة (میرجهانی)؛ فاطمة الزهرا عليها‌السلام (علامه امینی)؛ فاطمة الزهراء از ولادت تا شهادت (سید محمّد كاظم قزوینی)؛ صدیقة شهیدة (سید عبدالرزاق موسوی).

۵۴۴۱