معجزات را با افسانه های ساختگی و اوهام بی‌اساس می‌پوشانند.

۳. ۱. فرق معجزه با اعمال ساحران و مرتاضان

معجزه از آن جهت برای مدّعی نبوت آیه و بینه به شمار می‌آید که با سایر امور خارق العاده در خصوصیات زیر تفاوت دارد:

الف) آموزش ناپذیری: آورنده معجزه بدون سابقه هر نوع آموزش، دست‌به اعجاز می‌زند، در حالی‌كه کارهای ویژه ساحران و مرتاضان، نتیجه یك رشته آموزش‌ها و تمرین‌هاست. خداوند متعال در قرآن کریم درباره موسی بن عمران عليه‌السلام می‌فرماید که پس از سپری كردن دوران جوانی راهی مصر شد. در نیمه راه به نبوت و رسالت مبعوث گردید و خطاب آمد كه ای موسی عصا را بیفكن.چون افكند، ناگهان به صورت اژدها درآمد،به‌گونه‌ای كه خود موسی وحشت كرد. نیز به موسی خطاب شد كه دست‌خود را از بغل بیرون آر، چون برآورد، نوری از آن درخشش نمود كه چشم را خیره می‌ساخت. (۱) وقوع این حوادث به نحوی است که نشان می‌دهد حضرت موسی نه تنها در این کارها آموزشی از قبل ندیده است، بلکه وقوع آن‌ها برای خود وی نیز تازگی داشته است.

ولی قرآن کریم درباره ساحران عصر حضرت سلیمان چنین یادآور می‌شود:

﴿يُعَلِّمُونَ النَّاسَ السِّحْرَ... فَيَتَعَلَّمُونَ مِنْهُما ما يُفَرِّقُونَ بِهِ بَيْنَ الْـمَرْءِ وَ زَوْجِه. (۲)

شیاطین سحر را به مردم می‌آموختند... و مردم نیز از آن دو ملك، مطالبی می‌آموختند كه به واسطه آن میان زن و شوهر جدایی می‌انداختند.

ب) معارضه ناپذیری: معجزه از آنجا كه از قدرت بی پایان خداوندی سرچشمه می‌گیرد، قابل رویارویی و مقابله نیست، در حالی‌كه جادو و سحر و كارهای مرتاضان چون از قدرت محدود بشر سرچشمه می‌گیرد،معارضه پذیر و قابل همآوردی است. از این رو،

___________________

) قصص/ ۳۱- ۳۲.

) بقره / ۱۰۲.

۵۴۴۱