حقائق دین در قران و سنت به صورت عام و مجمل بیان شده است که امام با علمی که از رسول الهی دارد، به تبیین و توضیح آنها می پردازد.

تا بدین جا روشن شد که امامت از اصول اساسی دین است و شناخت دین کامل بدون شناخت امام ممکن نیست. در برخی روایات نبوی همین مطلب را به اجمال بیان کرده و به صورت مستقیم بر اهمیت شناخت امام تأکید شده است. پیامبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم در این باره فرمود:

«مَنْ مَاتَ وَ هُوَ لَا يَعْرِفُ إِمَامَهُ مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّة». (۱)

کسی که بمیرد و امامش را نشناسد به مرگ جاهلیت مرده است.

۳. ۲.پیامدهای عملی

اهمیت امامت را می توان در پیامد های عملی آن نیز به خوبی مشاهده کرد. با مراجعه به راهبر الهی و از طریق وی، از نفوذ منحرفان و افراد نالایق و ناصالح در حکومت و انحراف رهبری امت از سیره و سنت پیامبر جلوگیری می‌شود. در غیر این صورت، جامعه اسلامی با مصائب و مشکلاتی همچون بدعت گذاری در دین، حاکمیت افراد ناصالح بر سرنوشت مسلمین و انحراف از مسیر قرآن کریم و سنت پیامبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم روبرو می شود.

تاریخ اسلام پس از پیامبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم بهترین گواه این مدعاست و به وضوح نشان می دهد که جامعه اسلامی چگونه از مسیر صحیح خود خارج شد و سرانجام امر زعامت و رهبری مسلمانان به بنی‌امیه و بنی‌عباس رسید و حکامی همچون یزید بن معاویه و منصور دوانیقی که در ارتکاب هر گونه ظلم و جنایتی کوتاهی نمی‌کردند، بر مردم حکم راندند. (۲)

این انحرافات و فسادهای بزرگ، درست از زمانی آغاز شد که پیشوایی مسلمین از جانشین حقیقی پیامبر گرفته شد و حکومت به دست ناآگاهان افتاد و انواع بدعتها و کجروی ها به نام دین و سنت برپا گردید. (۳)

___________________

) برقی، محاسن، ج۱، ص۱۵۳؛ کافی، ج۲، ص۲۰؛ تفسیر عیاشی، ج۱، ص۲۵۲.

) تاریخ طبری، ج ۱، ص ۲۷۹ و ج ۴، ص ۲۲۵؛ سیوطی، تاریخ خلفاء، ص ۱۳۷ و ۲۲۳؛ تاریخ یعقوبی، ج ۲، ص ۱۹۰؛ دینوری، الإمامة و السیاسة، ص ۲۲۳.

) رک:شرف الدین، النص والاجتهاد؛ عسکری، نقش ائمه دراحیای دین.

۵۴۴۱