زشتی‌ها و بخشایش گناهان دانست، چنان که امام صادق عليه‌السلام فرموده‌اند:

«محبت ما اهل بیت گناهان را میریزد مانند باد شدیدی که برگ درختان را می‌ریزد». (۱)

آشکار است که به دنبال پاکی و طهارت معنوی، انسانِ ولایتمند برای پذیرش معارف الهی که عالی‌ترین نعمات و لذیذترین لذت‌های دنیائی است، آمادگی پیدا می‌کند و از این موهبت الهی در همین دنیا بهره‌مند می‌گردد. کسی که معارف الهی در قلب او نشست و با حقایق جهان آشنا گشت، بی‌گمان در رفتار و کردار او نیز تحوّلی جدّی رخ می‌دهد و گام به گام به سعادت جاوید نزدیک می‌شود.

از آثار مهم تولّی در آخرت، بهره‌مندی از شفاعت اهل البیت عليهم‌السلام می‌باشد، هم چنان که در حدیث امام رضا عليه‌السلام به این مطلب تصریح شده بود. در حدیث دیگری از امام صادق عليه‌السلام ، غفران ذنوب را از آثار اُخروی تولّی بر می‌شمارند. (۲) و چون تبرّی از لوازم جدائی‌ناپذیر تولّی است، هر اثری که برای تولّی بیان شود، در باره تبرّی نیز صادق است.

۴. اخذ علم

از دیگر وظایف مردم نسبت به امام، بر گرفتن علوم و معارف دینی از آنان است. چنان که در آغاز این کتاب گذشت، خداوند متعال علم دین و معانی کتاب آسمانی خود را به پیامبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم و اهل‌بیت عليهم‌السلام سپرده است، (۳) همان کتاب روشنی که هیچ تر و خشکی نیست مگر آن که در آن نهفته است. (۴) بر این اساس، اهل بیت نسبت به همه نیازمندی‌های مردم آگاهی کامل دارند و از این رو بر مردم است که در این موارد به آنان رجوع کرده و مسائل خود را از آنان بپرسند و مخصوصاً علوم و عقاید دینی خود را از آنان أخذ کنند. امام امیر المؤمنین عليه‌السلام ، در این باره خطاب به کمیل، فرمود:

___________________

) ثواب الاعمال، ج ۱، ص ۱۸۷؛ قرب الاسناد، ص۳۹؛ و نیز رک: کافی، ج۸، ص۳۴۰.

) ثواب الاعمال، ج ۱،‌ص ۱۷۰؛ و نیز رک: محاسن، ج۱، ص۲۶۵؛ دیلمی، اعلام الدین، ص۴۴۸.

) ﴿ بَلْ هُوَ آياتٌ بَيِّناتٌ فِي صُدُورِ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْم ﴾(عنکبوت / ۴۹).

) ﴿ وَ لا رَطْبٍ وَ لا يابِسٍ إِلَّا في كِتابٍ مُبين ﴾(انعام / ۵۹).

۵۴۴۱