صدا کن، آنها را آورد، سپس غذا خوردند و آن‌گاه پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم عبایى بر آنها افکند و گفت:

«اللَّهُمَ هَؤُلَاءِ أَهْلُ بَيْتِي وَعِترَتِی فَأَذْهِبْ عَنْهُمُ الرِّجْسَ وَ طَهِّرْهُمْ تَطْهِيرا».

خداوندا اینها خاندان منند، پلیدى را از آنها دور کن، و از هر آلودگى پاکشان گردان.

و در اینجا آیه تطهیر نازل شد ... من گفتم: آیا من هم با شما هستم اى رسول خدا؟ فرمود: «إنّك إلى خير» تو بر خیر و نیکى هستى (اما در زمره این گروه نیستى). (۱)

بر اساس دلالت آیه شریفه تطهیر بر عصمت اهل البیت، حضرت زهرا با امداد الهی از هر گونه رجس و پلیدى و گناه پاک بوده، دارای مقام عصمت است.

۲. علم

از دیگر ویژگی‌های حضرت فاطمه عليها‌السلام «محدَّثه» بودن آن حضرت است. محدَّث کسی است که صدای فرشته الهی را می‌شنود و دانش‌های الهی را از این طریق دریافت می-کند. (۲) از گزارش‌های فراوانی که در روایات معتبر آمده است، روشن می‌گردد که فرشتگان آسمان آن حضرت را ندا داده و او را از منزلتش نزد خدای متعال خبر می‌دادند؛ چنان که امام صادق عليه‌السلام فرمود:

«إِنَّـمَا سُمِّيَتْ فَاطِمَةُ مُحَدَّثَةً لِأَنَّ الْـمَلَائِكَةَ كَانَتْ تَهْبِطُ مِنَ السَّمَاءِ فَتُنَادِيهَا كَـمَا تُنَادِي مَرْيَمَ بِنْتَ عِمْرَانَ فَتَقُولُ يَا فَاطِمَةُ إِنَّ اللهَ اصْطَفاكِ وَطَهَّرَكِ وَاصْطَفاكِ عَلى نِساءِ الْعالَـمِينَ».

فاطمه را از این جهت محدثه نامیدند که ملائکه از آسمان نازل شده، همانگونه که مریم عليها‌السلام را ندا می‌دادند، او را ندا داده، می‌گفتند: ای فاطمه! بدرستی که خداوند تو را برگزید و پاکیزه گردانید و بر زنان عالمیان برتری داد. (۳)

___________________

) الكشف و البیان عن تفسیر القرآن (تفسیر ثعلبی)، ج ۸، ص ۴۳.

) کافی، ج۱، ص۱۷۷؛ صفار، بصائر الدرجات، ص۳۲۳، باب فی أن المحدّث کیف صفته و کیف یصنع به و کیف یحدّث الأئمه.

) صدوق، علل الشرایع، باب العلّة الّتی من أجلها سمیت فاطمه عليها‌السلام محدّثة، ج۱، ص۱۸۲؛ طبری صغیر، دلائل الامامه، ص۸۱.

۵۴۴۱