۲. ضرورت بحث امامت

امامت یکی از اصول اساسی اعتقادی است و بر هر مسلمان واجب است که درباره ‌آن ‌بحث و تحقیق کند. این ضرورت را از راههای زیر می‌توان ثابت کرد:

۱. ۲.دلیل عقلی

این پرسش به ذهن انسان جستجوگر خطور می کند که آیا خداوند براى رهبرى بعد از پیغمبر، كسى را معین كرده است؟ و اگر چنین است شخص تعیین شده كیست؟ حداقل این احتمال وجود دارد كه شاید شخصیتى وجود داشته باشد كه اطاعت او به حكم خدا بر مردم واجب بوده، مفسّر قرآن و مبین احكام و رهبر دین و دنیاى مردم باشد. با این احتمال، عقل بی‌گمان انسان را موظف مى‌كند كه پیرامون آن به كاوش پرداخته و او را شناسایى كند. در این صورت، اگر در این وظیفه کوتاهی كند و چنین شخصیتى وجود داشته باشد و او را نشناخته باشد، معذور نخواهد بود. (۱)

۲ .۲.جایگاه اعتقادی

در قرآن کریم و احادیث معصومان، از امامت به گونه‌ای سخن به میان آمده که نشان می دهد جایگاهی بس رفیع در منظومه عقاید دینی به خود اختصاص داده است. از جمله در آیه شریفه آمده است:

﴿ياأَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا أَطيعُوا اللهَ وَ أَطيعُوا الَّرسُولَ وَ أُولِى الأَمْرِ مِنْكُمْ. (۲)

اى كسانى كه ایمان آورده‌اید، خداى را اطاعت كنید و رسول و صاحبان امر از خویش را فرمان برید.

طبق این آیه، اطاعت "ولىّ ‌امر" در کنار اطاعت خدا و رسول قرار گرفته و حکم به وجوب آن شده است، و اطاعت از ولیّ امر بدون شناخت او امكان پذیر نیست. روشن است که منظور از اولوالامر در این آیه شریفه کسی است که صاحب ولایت است و در مرتبه بعد از

___________________

) صافی گلپایگانی، نظام امامت و رهبری، ص۱.

) نساء / ۵۹.

۵۴۴۱