پیامبران، و صادق جعفر بن محمّد و پسرش کاظم که هم نام موسی بن عمران است، و آن کسی که در زمین غربت کشته میشود یعنی پسرش علی، سپس پسرش محمّد، و دو صادق یعنی علی و حسن، و حجّت قائم که در (روزگار) غیبتش او را انتظار میکشند. ایشان عترت من هستند و از خون و گوشت من، علم ایشان علم من است و حکم (و فرمان) ایشان حکم من است. هر کس با اذیت ایشان مرا اذیّت کند، خداوند او را از شفاعت من بهرهمند نکند.

ابن عباس می‌گوید: یک نفر یهودی به نام نعثل، خدمت رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم رسید و سؤالاتی داشت که حضرت به آنها پاسخ دادند؛ سپس پرسید: به من خبر بده وصی و جانشین تو کیست؟ زیرا هیچ پیامبری نبوده مگر اینکه برای او وصی و جانشینی بوده است، و پیامبر ما موسی بن عمران به یوشع بن نون، وصیت کرد. رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمود:

آری، همانا وصی و خلیفه بعد از من علی بن ابیطالب عليه‌السلام است و بعد از او دو نوه من حسن و حسین، و پس از او نُه نفر از نسل حسین میآیند، امامان نیکوکار.

نعثل می‌گوید آنها را هم برای من نام ببر. رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمود:

آری، هنگامی که حسین در گذشت پسرش علی، و چون او درگذشت پسرش محمّد و بعد پسرش جعفر و بعد پسرش موسی و بعد از موسی پسرش علی، و وقتی علی درگذشت پسرش محمّد، سپس پسرش علی، سپس پسرش حسن، و وقتی او درگذشت پسرش حجّت. پس اینان دوازده امام هستند همانند نقباء بنی اسرائیل . (۱)

آن‌چه دراینجا ذکر شد، تنها نمونه‌هایی اندک از روایات بی‌شماری است که دانشمندان بزرگ ما در آثار خویش گرد آورده‌اند. (۲)

۴. نصوص خاص بر امامت ائمّه عليهم‌السلام

در کنار نصوص عامی که به نام همه ائمه تصریح شده است، در دسته ای از روایات

___________________

) کفایة الأثر فی النص علی الائمه الاثنی عشر، ص۱۱-۱۴؛ بحارالانوار، ج۳۶، ص۲۸۴.

) اسناد و مدارک در بحث نصوص امامت اهل بیت عليهم‌السلام بسیار فراوان است. تعدادی از آنها را می­توان در اصول کافی (کتاب الحجّة) و کمال الدین صدوق یافت و همچنین آثار مستقلّی همانند کفایة الاثر در بحث نصوص امامت تألیف شده­اند که در سطور گذشته تنها به نمونه هائی اشاره شد.

۵۴۴۱