درس پنجاه و پنجم
شفاعت در قیامت

یکی از مطالب مهم و بحث‌انگیز در هنگامه حسابرسی، موضوع شفاعت است. شفاعت یکی از امور مسلم و تردیدناپذیر در اندیشه اسلامی است که با موازین عقل نیز سازگار است. با روشن شدن مفهوم دقیق شفاعت و ابعاد و اهمیت آن، می‌توان به ابهامات و شبهات در این خصوص پاسخ گفت.

شفاعت به معنای ضمیمه کردن چیزی به چیزی است و در اصطلاح، طلب عفو و بخشش را شفاعت گویند. (۱) شفاعت در آخرت از سوی کسانی که از مقام شفاعت برخوردارند، نسبت به گنهکاران از اهل ایمان صورت می‌گیرد؛ شفیعان از خداوند می-خواهند تا گنهکاران را ببخشد و آنها را از عذاب نجات دهد.

۱. اهمیت ایمان به شفاعت

اهمیت ایمان به شفاعت به حدی است که هر کس آن را باور دارد، مؤمن واقعی است و منکر آن از شمار شیعیان بیرون است. امام رضا عليه‌السلام فرمودند:

«مَنْ أَقَرَّ بِتَوْحِيدِ اللّٰـهِ... وآمَنَ بِالْـمِعْرَاجِ وَ الْـمُسَاءَلَةِ فِي الْقَبْرِ وَالْـحَوْضِ وَالشَّفَاعَةِ وَخَلْقِ الْـجَنَّةِ وَالنَّارِ وَالصِّرَاطِ وَالْـمِيزَانِ وَالْبَعْثِ وَالنُّشُورِ وَ الْـجَزَاءِ وَالْـحِسَابِ فَهُوَ مُؤْمِنٌ حَقّاً وَهُوَ مِنْ شِيعَتِنَا أَهْلَ الْبَيْت». (۲)

کسی که به یگانگی خدا اقرار کند... و ایمان به معراج، سؤال قبر، حوض، شفاعت، خلقت بهشت و جهنم، صراط، میزان، بعث و نشر و جزا و حساب داشته باشد، او مؤمن حقیقی و از شیعیان ما اهل بیت است.

___________________

) لسان العرب، ج ۸، ص ۱۸۳.

) صدوق، صفات الشیعة، ص۵۰.

۵۴۴۱