شخصیت‌های بزرگ تاریخ از شرق و غرب نیز بر این راه رفته‌اند و پیش و بیش از همه، به نوسازی اندیشه همت گمارده‌اند و برای این منظور روش‌ها و مکاتبی پی ریزی کردند.

مکاتب و جهان بینی‌های مختلف البته به نوبه خود یکی از مشکلات و موانع بشر برای فهم درست حقیقت بوده است. متفکران بشری بیشتر به جای آن که راه عقل پیشه کنند، در بیراهه اوهام و خیالات گرفتار آمده و به جای نور معرفت، تیرگی جهل به ارمغان آورده‌اند. از این جاست که رسالت فرستادگان الهی در راهبری اندیشه بشری آغاز می‌شود و خرد آدمیان با بهره‌مندی از سرچشمه‌های عقلانیت ناب، دریچه‌ای به حقائق جاوید و روحبخش می‌گشاید. این جاست که در مکتب اهل بیت عليهم‌السلام بهترین روش در شناخت حقائق، خردورزی در سایه وحی و تعقل در درون مایه منابع وحیانی معرفی شده است.

در همین راستا و با الهام از مسیری که در دانش کلام اسلامی به نیکویی سپری شده است، تدوین یک دوره اعتقادات اسلامی پی ریزی گردید.این اثر در قالب دو مجلد برای دو نیم سال تحصیلی در سال اوّل تحصیلات حوزوی در نظر گرفته شده است و دارای ویژگی های زیر است:

۱. هدف از این کتاب، ارائه یک دورۀ عمومی و گذرا از مهم ترین مباحث اعتقادی است تا مخاطب با یک تصویر کامل و در عین حال ساده از معارف اسلامی آشنا گردد. البته همین مباحث در کتابهای بعدی به صورت دقیق تر و عمیق تر بررسی می شود.

۲. بر اساس برنامه ریزی آموزشی که از سوی شورای عالی حوزه به تصویب رسیده است، این حلقه جنبه آشنایی با درون مایه های معارف اعتقادی در منابع وحیانی دارد و با روش توصیفی تلاش می کند که طلاب را هرچه بیشتر با این مفاهیم و حقایق مأنوس سازد. البته کارکرد اثبات و دفاع از مبانی دین نیز از نظر دور نبوده است؛ از این رو، مباحث عقلی به صورت مناسب هم از طریق بیانات قرآن و اهل بیت عليهم‌السلام و هم به صورت مستقل ارائه شده است و در موارد خاصی که شبهات فکری در جامعه انتشار عام یافته است، تا حدودی بدانها هم پاسخ داده شده است.

۳. کتابهای درسی باید حاصل پژوهشهای جدید در یک رشته علمی باشد. کوشش شده

۵۴۴۱