مى‌پوشاند، و نشانه فرا رسیدن لحظات آخر دنیاست و سرآغاز عذاب الیم الهى براى ظالمان و مفسدان است. (۱)

یأجوج و مأجوج بنا بر گزارش قرآن كریم، دو نام برای دو قبیله وحشى خونخوار بوده است كه در دوردست‌ترین نقطه شمال آسیا زندگى می‌كردند و مردمى جنگجو و غارتگر بودند؛ (۲) با ساخته شدن سدّ توسط ذوالقرنین جلوی تجاوز آنان گرفته شد. حضور مجدد این گروه‌ها، از نشانه‌های قیامت است.

از جمله علائم دسته دوم که در میان مردم در آستانه قیامت پیدا می‌شود، عبارت است از: تباه نمودن نماز، پیروی از شهوات و هواهای نفسانی، تعظیم مال و ثروت و فروختن دین به دنیا، رواج هم جنس بازی و شباهت یافتن مردان به زنان و زنان به مردان، ازدیاد طلاق، ستمکاری حاکمان، فسق و فجور وزیران و خیانت امینان و امثال آنها. (۳)

چنان كه گذشت، برخی از این علائم با علائم ظهور امام زمان عجل‌الله‌تعالى‌فرجه‌الشريف مشترک است. می‌توان گفت كه ظهور آن حضرت و وقایع مربوط به رجعت و دوران حکومت اهل البیت عليهم‌السلام خود از شرایط قیامت و از مقدمات وقوع آن باشد. از این رو، شاید بتوان گفت كه برخی از این نشانه‌ها قبل از ظهور امام عصر عجل‌الله‌تعالى‌فرجه‌الشريف به وقوع می پیوندد و پس از ظهور، این علائم از بین می‌روند و دولت حق تا قیامت ادامه می‌یابد؛ از آنجا كه ظهور خود نزدیک به قیامت است، این دسته از نشانه‌ها را از علائم قیامت هم دانسته‌اند.

___________________

(۱) تفسیر نمونه، ج۲۱، ص: ۱۶۳.

) تفسیر نمونه، ج۱۲، ص: ۵۵۱.

) تفسیر قمی، ج۲، ص۳۰۳. برای دیدن مآخذ بیشتر رک: بحارالانوار، ج۶، باب أشراط الساعة.

۵۴۴۱