این شبهات در حقیقت ناشی از نا‌آشنایی با معارف دینی و یا اشتباه میان معارف درست و نادرست است. بنابراین، هر مؤمنی در صورت داشتن تصویری صحیح از معارف دینی، در مواجهه با شبهات، نه تنها دچار چالش روحی و فکری نمی‌شود، بلکه به شکل فعّال با آن مواجه شده، به مقابله با آن می‌پردازد.

آشنایی با معارف دین، علاوه بر آن‌که خودِ یادگیرنده را حفظ می کند ، او را توانا می‌سازد تا به ابهامات و سؤالات کسانی که به چالش فکری دچار شده و با شبهات اعتقادی دست و پنجه نرم می‌کنند، پاسخ داده، آنان را برای عبور از این بحران اعتقادی یاری رساند.

با مروری كوتاه بر سخنان پیشوایان دین مشخص می‌شود کسانی که به دفاع از حریم دین و پاسخگویی به شبهات اعتقادی می‌پردازند، در نزد ایشان جایگاه بلندی دارند. در زیر به یکی از این موارد اشاره می‌شود.

جمعی در محضر امام هادی عليه‌السلام بودند. در این جمع بزرگانی از علویان و بنی‌هاشم حضور داشتند. در این هنگام مردی از دانشمندان شیعه که با یکی از دشمنان اهل‌بیت عليهم‌السلام مناظره کرده و بر او غالب شده بود، وارد شد. حضرت او را بسیار احترام کردند و او را بر مسند و جایگاه خود نشاندند. یکی از بزرگان بنی‌هاشم عرض کرد: ای فرزند رسول خدا! چرا مردی غیر هاشمی را بر بزرگان بنی‌هاشم مقدّم می‌دارید؟ حضرت فرمودند: آیا دوست دارید من به روش قرآن عمل کنم یا بر خلاف آن؟ سپس حضرت به این آیه استناد کردند:

﴿یرْفَعِ اللهُ الَّذینَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجاتٍ وَاللهُ بِـما تَعْمَلُونَ خَبیرٌ. (۱)

خداوند كسانی را كه ایمان آوردهاند و كسانی را كه علم به آنها داده شده درجات عظیمی می‌بخشد و خداوند به آنچه انجام می‌دهید، آگاه است.

___________________

) مجادله / ۱۱.

۵۴۴۱