معصوم است و بایسته است که به سخنان آنان رجوع کنیم، در آن‌ها دقّت و تأمل کنیم و سرانجام تسلیم فرمان ایشان شویم. (۱) همچنین به صراحت آمده است که هر فردی چنین نکند و هدایت را از جای دیگر بخواهد، گمراه خواهد شد. (۲) به عنوان نمونه، به یکی از این احادیث اشاره می‌شود:

امام باقر عليه‌السلام شنیدند دو نفر از کسانی که مسایل دینشان را از غیر اهل بیت عليهم‌السلام می‌گرفتند و درباره برخی مسایل اظهار نظر می‌کنند، پس فرمودند:

«شَرِّقَا وَغَرِّبَا فَلَا تَجِدَانِ عِلْماً صَحِیحاً إِلَّا شَیئاً خَرَجَ مِنْ عِنْدِنَا أَهْلَ الْبَیتِ». (۳)

این دو نفر شرق و غرب عالم را هم که بگردند، هرگز علم صحیحی جز آنچه از ناحیۀ ما اهل‌بیت خارج می‌شود، پیدا نخواهند کرد.

از این روست که پیامبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله در آخرین وصیت خویش مردمان را به دو سرچشمه اصیل معرفت سفارش می کنند و هدایت آنان را تنها در گرو بهره‌مندی از آن دو می‌دانند:

«اِنِّی تارِک فِیکُمُ الثَقَلَیْن ما اِنْ تَمَسَّکْتُم بِهِما لَنْ تَضِلُّوا اَبَداً کِتابَ اللهِ و عِترَتِی اَهلُ بَیتِی و اِنَّهُما لَن یَفتَرِقا حَتی یَرِدا عَلَیَّ الحَوض» .

من در میان شما دو گوهر گرانبها بر جای می‌گذارم که اگر بدانها تمسک ورزید، هرگز گمراه نمی شوید: کتاب خدا و عترتم اهل‌بیت عليهم‌السلام من که این دو، تا قیامت هرگز از یکدیگر جدائی ناپذیرند. (۴)

___________________

) رک: كافی، ج‌۱، ص۳۹۸-۴۰۰؛ بصائر الدرجات، ص‌۹-۱۳، باب ۶و۷و۸؛ مجلسی، بحار الانوار، ج‌۲، ص‌۸۱ .

) رک: كافی، ج‌۱، ص‌۳۷۴؛ بصائر الدرجات، ص‌۱۳، باب ۸ .

) کافی، ج۱، ص‌۳۹۹؛ بصائرالدرجات، ص۱۰.

) این روایت مورد اتفاق شیعه و سنی است ودر منابع اصلی هردو گروه با عبارتهای مختلف نقل شده است . برای نمونه رک: کافی، ج۱، ص۲۹۴؛ صحیح مسلم، ج۷، ص۱۲۳؛بیهقی، السنن الکبری، ج۵، ص۴۵؛ سنن الترمذی، ح۳۸۷۶ و ... .

۵۴۴۱