این مطلب پای می‌فشارند. قرآن کریم به صراحت، خود را هدایت‌کننده مردم (۱)، رهنمای مسلمانان (۲) ، راهبر مؤمنان و هدایتگر پارسایان و نیکوکاران (۳) ، رهایی بخش انسان از تاریکی به نور (۴) و بر طرف کننده اختلاف‌ها (۵) معرّفی می‌کند. کتابی که «نور» (۶) ، «حکمت» (۷) ، و «ذکر» (۸) ، از اوصاف آن بوده، تبیان (۹) هر چیز است.

در احادیث متعدّد، قرآن کتابی حاوی علم و اخبار هر آنچه در جهان رخ داده و خواهد داد، معرّفی می‌شود؛ روشن است که آدمیان خود قادر به درک همه این علوم نیستند و برای درک آن‌ها نیازمند مراجعه به پیامبر اکرم و اهل بیت معصوم عليهم‌السلام است.

امام صادق عليه‌السلام درباره قرآن کریم و میزان آگاهی خودشان به علوم آن، می‌فرماید:

«أَنَا أَعْلَمُ كِتَابَ الله وَفِیهِ بَدْءُ الْـخَلْقِ وَمَا هُوَ كَائِنٌ إِلَى یوْمِ الْقِیامَةِ وَفِیهِ خَبَرُ السَّمَاءِ وَخَبَرُ الْأَرْضِ وَخَبَرُ الْـجَنَّةِ وَخَبَرُ النَّارِ وَخَبَرُ مَا كَانَ وَخَبَرُ مَا هُوَ كَائِنٌ، أَعْلَمُ ذَلِكَ كَـمَا أَنْظُرُ إِلَى كَفِّی، إِنَّ اللهَ یقُولُ فِیهِ تِبْیانُ كُلِّ شَی‌ء». (۱۰)

من عالم به کتاب خدا هستم و در آن خبر آغاز آفرینش و آنچه تا قیامت روی دهد و خبر آسمان و زمین و بهشت و جهنّم و آنچه بوده و خواهد بود وجود دارد و من بر همه آن‌ها مانند کف دستم آگاهم؛ خداوند می‌فرماید که در آن تبیین هر چیزی است.

در احادیث بسیاری نیز تصریح شده است که علوم مورد نیاز انسان‌ها نزد امامان

___________________

) بقره / ۱۸۵.

) نحل / ۸۹.

) نمل / ۱- ۲؛ بقره / ۲.

) ابراهیم / ۱؛ حدید / ۹.

) نحل / ۶۴.

) تغابن / ۸ .

) إسراء / ۳۹؛ بقره / ۲۳۱؛ آل عمران / ۸۱ .

) أنبیاء / ۵۰.

) نحل / ۸۹.

(۱۰) کافی، ج۱، ص۶۱؛ صفار، بصائر الدرجات، ص۱۹۷.

۵۴۴۱