پیامبر اطاعتش بر امت واجب می باشد.

از این جهت، شناختن امام به عنوان مقدمه اطاعت از او واجب است و هیچ كس در ترک معرفت امام و تحقیق و كاوش در این موضوع معذور نمى‌باشد. (۱)

در خصوص جایگاه امامت در بین سایر اصول اعتقادی، امام باقر عليه‌السلام در تفسیر آیه شریفه: ﴿إِنَّما أَنْتَ مُنْذِرٌ وَلِكُلِّ قَوْمٍ هادٍ (۲) فرمود:

«رَسُولُ اللّٰـهِ الْـمُنْذِرُ وَلِكُلِّ زَمَانٍ مِنَّا هَادٍ يَهْدِيهِمْ إِلَى مَا جَاءَ بِهِ نَبِيُّ اللّٰـهِ». (۳)

رسول خدا بیم دهنده است و در هر زمانی از ما هدایت کننده‌ای است که مردم را به سوی آن چه پیامبر خدا آورده است هدایت می کند.

بنابراین، امامت به عنوان نظام هدایت گر جامعه پس از نبوت، همواره استمرار دارد و این خود نشان دهنده اهمیت بسزای امامت در استمرار اصل رسالت است.

حضرت رضا عليه‌السلام در توصیف امامت الهی به روشنی بر این نکته تاکید می کنند که اساسا بدون امامت، دین به کمال نمی رسد:

«أَمْرُ الْإِمَامَةِ مِنْ تَـمَامِ الدِّينِ ... فَمَنْ زَعَمَ أَنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَمْ يُكْمِلْ دِينَهُ فَقَدْ رَدَّ كِتَابَ اللّٰـهِ وَ مَنْ رَدَّ كِتَابَ اللّٰـهِ فَهُوَ كَافِرٌ بِه». (۴)

امر امامت از تمامیت دین است ... و کسی که بپندارد خداوند متعال دین را تمام و کامل ننموده، کتاب خدا را رد کرده و بدان کافر شده است.

پیامبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم آن چه از احکام اسلامی که مسلمانان در عصر او بدان نیاز داشتند به ایشان ابلاغ فرمود، اما مسائلی بود که هنوز وقت عمل به آن فرا نرسیده بود. لذا آنها را در نزد وصیّ خود به ودیعت نهاد تا در هنگام خود برای مردم بیان کنند. (۵) از این رو، می بینیم که بسیاری از معارف و

___________________

) نظام امامت و رهبری، ص۱.

) رعد / ۷.

(۳) کلینی، کافی، ج ۱، ص ۱۹۱؛ تفسیر عیاشی، ج۲ ص۲۰۴؛ استرآبادی، تاویل الآیات، ص۲۳۶.

) کافی، ج ۱، ص ۱۹۸؛ غیبت نعمانی، ص۲۱۷؛ امالی صدوق، ص۶۷۴.

) عسکری، نقش ائمه در احیاء دین، ج۲، ص۲۵.

۵۴۴۱