الف) جاودانه بودن قرآن کریم: کتاب آسمانی اسلام بر خلاف دیگر متون دینی، از ویژگی جاودانه بودن بهره‌مند است. قرآن کریم در این خصوص می‌فرماید:

﴿وَ إِنَّهُ لَكِتابٌ عَزِيزٌ * لا يَأْتِيهِ الْباطِلُ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَ لا مِنْ خَلْفِهِ تَنْزِيلٌ مِنْ حَكِيم حَمِيد. (۱)

و این بی‌گمان كتابی است شكست‌ناپذیر كه هیچگونه باطلی، نه از پیش رو و نه از پشت سر، به سراغ آن نمی‌آید، چرا كه از سوی خداوند حكیم و شایسته ستایش نازل شده است.

این آیه شریفه دلالت دارد بر اینكه هیچگاه قرآن كریم، صحّت و اعتبار خود را از دست نخواهد داد. در روایات نیز بر این واقعیت تصریح شده است، از جمله وقتی زراره درباره حلال و حرام از امام صادق عليه‌السلام می‌پرسد، حضرت در پاسخ می‌فرماید:

«حَلَالُ مُحَمَّدٍ حَلَالٌ أَبَداً إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَ حَرَامُهُ حَرَامٌ أَبَداً إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ لَا يَكُونُ غَيْرُهُ وَ لَا يَجِيءُ غَيْرُه». (۲)

حلال محمد صلى‌الله‌عليه‌وآله برای همیشه تا روز قیامت حلال است و حرام او تا روز قیامت ‌حرام است، حلال و حرام دیگری نیست و نخواهد آمد.

ب) نظام امامت و ولایت:هرچند رشته نبوت پایان یافته است، امّا شریعت اسلام با برخورداری از نظام امامت، همچنان زنده و پویا تا قیامت ادامه دارد. توضیح این که بعثت انبیای الهی با اهدافی صورت پذیرفته است، که بعد از رحلت رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله خاموش نشده است. لذا نیاز بشر در دستیابی به نتایج بعثت انبیاء هرگز مرتفع نمی‌گردد.

راستی چگونه می توان گفت که اهداف بعثت انبیاءکه از جمله تلاوت آیات الهی، تعلیم کتاب و حکمت، بیدار کردن معرفت الهی، آگاه کردن مردم از اوامر و نواهی خداوند، اتمام حجّت الهی، بشارتگری و بیم‌دهندگی، بیان حق و رفع اختلافات دینی، بالا بردن مقام

___________________

) فصلت / ۴۱ _ ۴۲.

) كافی، ج‌۱، ص‌۵۸؛ ونیز رک: محاسن، ج۱، ص۲۷۰؛ بصائرالدرجات، ص۱۴۸.

۵۴۴۱