ب) این شكاف آنقدر بزرگ است كه به عنوان آیت خدا یا معجزه الهی یاد شده است:﴿إِنْ يَرَوْا آيَةً.

ج) برخی شكافته شدن ماه را مشاهده كردند؛ اما این را باز به حساب سحر و جادو گذاشتند: ﴿ وَ یَقُولُوا سِحْرٌ مُّسْتَمِرٌّ و برخی این معجزه را تكذیب كردند: ﴿وَ كَذَّبُواْ بِآیَاتِنَا.

ازنظر شأن نزول آیات، طبق روایت مشهور میان عامه و خاصه (که بعضی ادعای تواتر آن را هم کرده‌اند)مردم مكّه مانند سایر امم پیشین وقتی با معجزات طبیعی مواجه می‌شدند آن را حمل بر سحر و جادو می‌كردند. در این رابطه سران قریش گفتند كه سحر و جادو در آسمان كارگر نیست، بیایید یك معجزه آسمانی از محمّد بخواهیم. نزد رسول خدا رسیدند و گفتند: اگر تو واقعاً پیامبر خدا هستی و كارهایت از روی سحر و جادو نیست، ماه را دو نیم كن. ایشان فرمودند: اگر من از خدا بخواهم و خداوند این كار را انجام دهد آیا واقعاً مسلمان می‌شوید؟ پاسخ دادند: بله.

در شب چهاردهم ماه كه حالت بدر بود، پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله با سران قریش به طبیعت رفتند و به دعا و درخواست ایشان ناگهان ماه دو نیمه شد و پیامبر آنها را یک به یک صدا می‌زد و می‌گفت: ببینید! ولی باز هم گفتند ما مطمئن نیستیم كه این سحر نباشد، ما صبر می‌كنیم تا مردمانی كه از صحرا باز می‌گردند بیایند و از آن‌ها بپرسیم كه آیا این صحنه را دیده‌اند یا نه؟ پس از مدتی افرادی از صحرا بازگشتند و آنها نیز تأیید كردند كه ما دیدیم كه ماه دو نیم شده است در عین حال برخی دست از عناد برنداشتند. (۱)

ایرادی که بعضی به حادثه شق القمر گرفته‌اند این است که اگر این امر واقعیت داشت با آن همه اهمیتی که دارد باید در تواریخ جهان ثبت می‌شد در حالی که چنین نیست و این واقعه فقط در منابع اسلامی ثبت شده است. در تفاسیر قرآن به صورت‌های مختلف

___________________

) رک: تفسیر قمی، ج۲، ص۳۴۰؛ مناقب آل ابی طالب، ج۱، ص۱۲۲؛ بحار الانوار، ج۱۷، ص۳۴۷؛ بحرانی، البرهان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۴-۲۱۷.

۵۴۴۱