امام مهدی عجل‌الله‌تعالى‌فرجه‌الشريف در آخر الزمان معتقدند و این اعتقاد اختصاص به یک مذهب یا فرقه خاص ندارد. ابن خلدون در این باره می‌نویسد:

آن چه در طول همه زمانها میان همه مسلمانان شهرت دارد این است که ناگزیر باید در آخر الزمان مردی از اهل‌بیت ظهور کند، دین را یاری نموده و عدالت را آشکار سازد، مسلمانان از او پیروی می‌کنند و بر ممالک اسلامی حاکمیت پیدا می‌کند و مهدی نامیده می‌شود. (۱)

ریشه اعتقاد به ظهور امام مهدی عجل‌الله‌تعالى‌فرجه‌الشريف در فرهنگ اسلامی به قرآن و روایات باز می‌گردد. در قرآن کریم آیات فراوانی در این باره آمده است که برخی محققان آنها را بالغ بر ۴۵ آیه برشمرده اند. (۲) از جمله:

﴿وَ لَقَدْ كَتَبْنا فِى الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُها عِبادِىَ الصَّالِـحُون. (۳)

در زبور بعد از ذکر (تورات) نوشتیم: بندگان شایستهام وارث (حکومت) زمین خواهند شد.

مفسّران شیعه و سنی در تفسیر آیه بالا تصریح کرده‌اند که یکی از معانی «به ارث رسیدن زمین به بندگان صالح» این است که سرانجام امّت محمد صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم بر تمامی سرزمینها، از جمله سرزمین کفّار، مسلّط خواهند شد. (۴)

پیامبر اکرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمود:

«اگر از عمر دنیا یک روز بیشتر باقی نمانده باشد، خداوند آن روز را چنان طولانی می‌کند تا آن که مردی از اهل‌بیت مرا خارج سازد تا زمین را از عدل و داد پر کند همانطور که از ستم و بیدادگری پر شده است». (۵)

___________________

) بحارالانوار، ج ۵۱، ص ۴۴، باب ۵ الآیات المؤولة بقیام القائم عجل‌الله‌تعالى‌فرجه‌الشريف ؛ بحرانی، المحجّة فیما نزل فی القائم الحجّة عجل‌الله‌تعالى‌فرجه‌الشريف .

(۲) انبیاء / ۱۰۵.

) رک: طبری، جامع البیان، ج ۱۷، ص۱۳۹؛ الکشف و البیان عن تفسیر القرآن (تفسیر ثعلبی)، ج ۶ ، ص۳۱۳؛ التفسیر الکبیر، ج ۲۲، ص ۲۳ ؛ ترجمه تفسیر المیزان، ج ۱۴، ص۴۶۶.

) غیبت طوسی، ص ۱۸۰؛ من لایحضره الفقیه، ج۴، ص ۱۷۷؛ الامامه والتبصره، ص۱۱. مشابه همین حدیث را در مآخذ روایی اهل سنت مانند: سنن أبی داود، ج ۲ ، ص ۳۰۹؛ معجم الأوسط طبرانی، ج ۲، ص ۵۵؛ معجم الکبیر طبرانی، ج ۱۰، ص ۱۳۵ و جامع الصغیر سیوطی، ج ۲، ص ۴۳۸ و ... می‌توان ملاحظه کرد.

۵۴۴۱