مسجد النبی جز درِ خانه مولا علی عليه‌السلام (۱) و در برنامه عقد أخوت بین مسلمین (۲) . توجه به الفاظی که پیامبر از آن استفاده کرده است مانند جانشینی، وزارت و وصایت نیز مؤیّد این مطلب است که این خلافت و جانشینی فقط برای همان مدت محدود نیست، بلكه رسول گرامی اسلام در صدد بیان یک مقام و موقعیت کلی برای آن حضرت می‌باشند.

ب) فوت هارون در زمان موسی: مسئله دیگر این است که هارون در زمان حیات حضرت موسی بن عمران از دنیا رفت و جانشین آن حضرت نشد. با توجه به این مسئله چگونه می‌توان امامت امیرالمؤمنین عليه‌السلام را از این حدیث به دست ‌آورد؟

در پاسخ باید گفت: وفات هارون قبل از موسى عليه‌السلام مشکلى در این بحث ایجاد نمى‌کند؛ زیرا خلافت و جانشینى گاهى در زمان غیبت رهبر است، آن گونه که هارون در غیبت موسى داشت و گاهى بعد از وفات او است، آن گونه که امام على عليه‌السلام بعد از وفات پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم داشت؛ هر دو داراى یک قدر مشترک است هر چند مصداقها متفاوت بوده است. چنان که پیامبر اسلام صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم در موارد دیگری، نسبت امیرالمؤمنین را به خویش این گونه بیان کردند:

«یا عَلِيُ أَنْتَ مِنِّي بِمَنْزِلَةِ هِبَةِ اللّٰـهِ مِنْ آدَمَ وَبِمَنْزِلَةِ سَامٍ مِنْ نُوحٍ وَبِمَنْزِلَةِ إِسْحَاقَ مِنْ إِبْرَاهِيمَ وَبِمَنْزِلَةِ هَارُونَ مِنْ مُوسَى وَبِمَنْزِلَةِ شَمْعُونَ مِنْ عِيسَى إِلَّا أَنَّهُ لَا نَبِيَّ بَعْدِي‌». (۳)

در این بیان شریف، رابطه جانشینی انبیاء صلى‌الله‌عليه‌وآله مطرح است و تنها سخن از حضرت هارون نیست تا مجال طرح چنین پرسش‌هائی پیش آید.

___________________

) شافعی، مناقب ابن مغازلی، ص۲۵۵.

) ابن حنبل، فضائل الصحابة، ج۲، ص۶۶۳.

) أمالی صدوق، ص۴۶؛ ابن عقده، فضائل امیر المؤمنین عليه‌السلام ، ص۱۰۲؛ روضة الواعظین، ج۱، ص۱۰۱.

۵۴۴۱