همسرانش غذا نمی‌خورد امّا آن روز، شرایط به گونه دیگری بود و محفل تنها برای اهل بیت آراسته شده بود و ورود دیگران روا نبود؛ به همین جهت پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم همسرش را استثناءً برای غذا خوردن دعوت نکرد. در همین هنگام جبرئیل با این آیه نازل شد:

﴿إِنَّما يُريدُ اللهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهيراً. (۱)

خداوند تنها مىخواهد پلیدى و گناه را از شما اهل‌بیت دور كند و كاملاً شما را پاک سازد.

پس پیامبر کسای خیبری خود را بر امیرالمؤمنین عليه‌السلام ، فاطمه عليها‌السلام و حسنین عليهما‌السلام کشید و دست راستش را به آسمان بلند کرد و عرضه داشت:

«اللَّهُمَّ هَؤُلَاءِ أَهْلُ بَيْتِي وَ خَاصَّتِي اللَّهُمَّ أَذْهِبْ عَنْهُمُ الرِّجْسَ وَ طَهِّرْهُمْ تَطْهِيرا».

بار خدایا اینان اهل بیت و خواصّ من هستند، خدایا از آنان پلیدی را دور کن و آنان را کاملاً پاک گردان.

تا این لحظه اُم‌سلمه نزدیک حجره بود و این صحنه نورانی و معنوی را مشاهده می‌کرد، سپس به پیش آمد و گوشه کساء را بالا زد تا او هم بهره‌ای ببرد، امّا پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم کساء را از دستش کشید و او را از ورود در آن منع کرد. اُم سلمه پرسید مگر من از اهل بیت نیستم؟ پیامبر فرمود: تو بر خیر و نیکی هستی، تو از همسران رسول خدا هستی! (۲)

در سند حدیث کساء به هیچ نحو نمی‌توان تشکیک کرد، زیرا محدّثان بزرگ در کتابهای معتبر به طرق فراوان آن را نقل کرده‌اند، تا آنجا که به یقین می‌توان درباره آن ادّعای تواتر کرد. این روایت آن قدر در جامعه اسلامی مشهور شده است که روز وقوع آن را «یوم الکساء» و پنج نفر از معصومان پاک را که در آن روز مشمول این عنایت الهی گردیدند، «اصحاب کساء» لقب داده‌اند. (۳)

___________________

) احزاب / ۳۳.

) رک: كافی، ج ۸ ، ص ۹۳؛ حمیری، قرب الاسناد، ص ۱۲۹؛ احتجاج ، ج ۱، ص ۱۱۹؛ خصال، ج ۲، ص ۵۵۰.

) مسند أحمد بن حنبل، ج ۳، ص ۲۵۹ و ج ۴، ص ۱۰۷ و ج ۶، ص ۲۹۲؛ صحیح مسلم، ج ۷، ص ۱۳۰؛ البیهقی، السنن الكبری، ج ۲، ص ۱۵۲؛ النسائی، سنن الكبری، ج ۵، ص ۱۰۸؛ متقی هندی، كنز العمّال، ج ۱۳، ص ۶۰۳ و ۶۴۹. برای اطلاع از اسناد فراوان و متواتر حدیث کساء از طرق اهل سنت و شیعه، رک: ری شهری، اهل البیت فی الکتاب و السنة؛ حسینی میلانی، با پیشوایان هدایت‌گر، ج ۲، ص ۲۰۲.

۵۴۴۱