مردم را در آن موارد به ایشان ارجاع داده باشد، باید مقدّمات و ملزومات آن را نیز بدانان بخشیده باشد. از آنجا که حق تعالی انبیاء را در مقام هدایت خلق قرار داده و مردم نیز برای دستیابی به راه راست، به تبعیت از ایشان الزام یافته‌اند، لذا این برگزیدگان الهی باید خود هدایت شده و عالم به راه صحیح باشند. انبیاء نسبت به آموزش و بیان کتاب خدا و رفع اختلافات دینی و دنیوی مأمور می‌باشند و از این رو باید خود دانش کتاب و شیوه رفع اختلاف را دانسته باشند. در غیر این صورت، نصب انبیای الهی در این مقامات و ارجاع مردم به ایشان، اشتباه و برخلاف غرض و مقصود خواهد بود.

همان‌گونه که در درس‌‌های گذشته، در موضوع نیاز به انبیای الهی و حکمت بعثت ایشان اشاره شد، دستیابی به علوم و معارف الهی، و همچنین آگاهی از اوامر و نواهی خداوند متعال برای افراد بشر امکان پذیر نیست و این اهداف جز به مدد الهی که همان طریق انبیای عظام و حجّت‌های الهی است، میسّر نمی‌گردد. لذا خداوند از طریق وحی، این بزرگواران را به دانش‌های مورد نیاز مجهّز می‌فرماید تا امکان هدایت مردم توسط ایشان فراهم گردد. قرآن کریم این حقیقت را به روشنی بیان کرده است:

﴿ وَ اجْتَبَيْناهُمْ وَ هَدَيْناهُمْ إِلى صِراطٍ مُسْتَقيمٍ ...* أُولئِكَ الَّذينَ آتَيْناهُمُ الْكِتابَ وَ الْـحُكْمَ وَ النُّبُوَّةَ ... * أُولئِكَ الَّذينَ هَدَى اللهُ فَبِهُداهُمُ اقْتَدِهْ . (۱)

و آنان را برگزیدیم و به راه راست راهنمایی كردیم...، آنان كسانی بودند كه كتاب و حکم و نبوت به ایشان دادیم...، اینان كسانی هستند كه خدا هدایتشان كرده است، پس به هدایت آنان اقتدا كن.

نکاتی که در آیه فوق به آنها اشاره شده است، عبارتند از:

الف) انبیای الهی برگزیدگان خداوند می‌باشند.

ب) انبیای الهی از جانب خداوند متعال به راه راست هدایت شده، و از طرف او به ایشان کتاب و دانشِ داوری اعطا شده است.

___________________

) انعام / ۸۷ _ ۹۰.

۵۴۴۱