چهارپایان را بستیم وبرای آن ها علوفه گذاشتیم وبرای صرف غذا نشستیم. در این هنگام سواره ای همراه شخصی دیگر ، نمایان گردید. وقتی نزدیک شد ، دیدیم امام کاظم عليه‌السلام است! از جا برخاسته سلام کردیم واموال ونامه ها را تحویل دادیم ، در این هنگام امام نامه هایی را بیرون آورد وبه ما داد وفرمود : این ها جواب نامه های شما است.

گفتیم : غذا وتوشه ما تمام شده است ، اگر اجازه فرمایید به مدینه برویم تا هم پیامبر را زیارت کنیم وهم توشه تهیه نماییم.

فرمود : آن چه از توشه شما باقی مانده بیاورید ، توشه را بیرون آوردیم ، آن را با دست زیر ورو کرد وفرمود : این شما را تا کوفه می رساند.

امام رفتن ما را به مدینه صلاح تشخیص نداد وفرمود : شما (در واقع) پیامبر را دیدید ، اینک در پناه خدا برگردید. (۱)

تقویت بنیه اقتصادی شیعیان

بی شک هر جمعیت وگروهی که هدف مشترکی دارند ، برای سازماندهی وشکل بندی نیروهای خود ، جهت پیشبرد هدف های مشترک ، نیاز به منابع مالی دارند ، چه ؛ در صورت قطع عواید مالی ، هرگونه فعالیت وجنبشی فلج می گردد. شیعیان نیز بر اساس این اصل کلی ، برای ادامه حیات وتعقیب آرمان های مقدس خود ، همواره نیازمند پشتوانه مالی بودند ، ولی در ادوار مختلف تاریخ بهویژه نیروهای مبارز آنان ، همواره در فشار اقتصادی به سرمی بردند وحکومت های وقت ، به منظور تضعیف نیروهای آنان ، غالباً آنان را از راه های گوناگون در فشار اقتصادی قرار می دادند.

در این زمینه علاوه بر گرفتن «فدک» از فاطمه زهرا عليها‌السلام که انگیزه سیاسی داشت وهدف از آن تضعیف اقتصادی موضع امیرمؤمنان عليه‌السلام وبنی هاشم بود ،

__________________

۱ ـ طوسی ، همان کتاب ، ص ۴۳۶ ۴۳۷.

۷۵۸۱