آن ها تحویل داد. (۱)

شاید یکی از عوامل اقدام مهدی این بود که وقتی که او روی کار آمد ، جنبش ها ونهضت های ضد استبدادی علویان بهوسیله منصور سرکوب شده وآرامش نسبی برقرار شده بود.

در هرحال این آزادی وامنیت ورفاه اقتصادی موجبات رضایت گروه های مختلف اجتماع را فراهم آورد وخون تازه ای در شریان حیات اجتماعی واقتصادی به جریان انداخت.

البته اگر این برنامه ادامه پیدا می کرد آثار ونتایج درخشانی به بار می آورد ، ولی متأسفانه طولی نکشید که برنامه عوض شد وخلیفه جدید چهره اصلی خود را آشکار ساخت وبرنامه های ضد اسلامی خلفای پیشین از نو آغاز گردید ...

کانون عیاشی وفساد

«مهدی» در آغاز خلافت ، به پیروی از «منصور» که مردی خشک وبا صلابت بود ، خیل ندیمان وعناصر آلوده را که معمولاً در دربار خلفاء بزم آرایی می کردند ، به دربار راه نداد واز خوشگذرانی ومجالس عیش ونوش دوری جست ، ولی بیش از یک سال نگذشته بود که تغییر روش داد وبساط خوشگذرانی وعیاشی را دایر کرد وندیمان را مورد توجه فوق العاده قرار داد وهرچه خیراندیشان ورجال بی نظر ، عواقب ناگوار این کار را گوشزد کردند ، ترتیب اثر نداد وگفت : «آن دم خوش است که در بزم بگذرد وزندگی بدون ندیمان درکام من گوارا نیست»! (۲)

وی به قدری در این راه افراط می کرد که حتی گوش به نصایح واندرزهای وزیر خردمند وبافضیلت خود ، «یعقوب بن داود» ، نمی داد. او که هرگز در امور کشوری از نظریات یعقوب عدول نمی کرد ونقشه ها وبرنامه های او را صد در صد به مورد اجرا می گذاشت ، وقتی پای بزم وعیش ونوش به میان می آمد ، به

__________________

۱ ـ سید امیر علی ، مختصر تاریخ العرب ، ص ۲۱۳.

۲ ـ عبدالرحمن سیوطی ، تاریخ الخلفاء ، ص ۲۷۷.

۷۵۸۱