زید حمله کند وآتش قیام را هرچه زودتر سرکوب نماید.

نیروهای طرفین بسیج شدند وجنگ سختی در گرفت. زید با کمال دلاوری وشجاعت می جنگید وپیروان خود را به ایستادگی وپایداری دعوت می کرد.

جنگ تا شب طول کشید. در این هنگام تیری از جانب دشمن به پیشانی زید اصابت کرد ودر آن فرو رفت.

زید که بر اثر اصابت تیر قادر به ادامه جنگ نبود ، واز طرف دیگر نیز عده ای از یارانش در جنگ کشته شده وعده ای دیگر متفرق شده بودند ، ناگزیر دستور عقب نشینی صادر کرد.

شهادت زید

شب ، طبیب جرّاحی را آوردند تا پیکان تیر را از پیشانی زید بیرون بیاورد ، ولی پیکان به قدری در بدن او فرو رفته بود که بیرون کشیدن آن به سهولت مقدور نبود. سرانجام طبیب ، پیکان را از پیشانی زید بیرون کشید ولی براثر جراحت بزرگ تیر ، زید به شهادت رسید. (۱)

یاران زید پس از مشاوره زیاد تصمیم گرفتند جسد او را در بستر نهری که درآن حدود جاری بود ، به خاک سپرده وآب را روی آن جاری سازند تا مأموران هشام آن را پیدا نکنند. به دنبال این تصمیم ، ابتداءاً آب نهر را از مسیر خود منحرف کردند ، وپس از دفن جسد زید در بستر نهر ، مجدداً آب را در مسیر خود روان ساختند.

مع الأسف یکی از مزدوران هشام که ناظر دفن زید بود ، جریان را به «یوسف بن عمرو» گزارش داد. به دستور یوسف ، جسد زید را بیرون آورده سر او را از تن جدا کردند وبدنش را در کناسه کوفه به دار آویختند وتا چهار سال بالای دار بود.

آن گاه بدن او را از دار پایین آوردند وآن را آتش زدند وخاکسترش را به باد دادند!

__________________

۱ ـ شهادت زید در ماه صفر سال ۱۲۱ هجری بود (مقاتل الطالبیین ، ص ۱۳۹).

۷۵۸۱