عکس العمل چنین گفتار که از جگری سوخته ودلی سرشار از تقوی نیرو می گرفت ، معلوم است. سخت دل ترین مرد هنگامی که با ایمان وتقوی رو به رو شود ، ناتوانی خود وقدرت حریف را می بیند وبرای چند لحظه هم که شده است ، از تصمیم گیری عاجز می گردد. سکوتی مرگ بار سراسر کاخ را فرا گرفت ، یزید آثار وعلائم ناخوشایندی را در چهره حاضران دید ، گفت : خدا بکشد پسر مرجانه را من راضی به کشتن حسین نبودم! ... (۱)

مبارزات تبلیغاتی امام چهارم عليه‌السلام

برای رهایی از ذلّت وبردگی وبازیابی عزّت وآزادگی وفراهم ساختن زمینه برای یک انقلاب ریشه دار وبنیادی در سطحی گسترده برضد بیداد وخفقان وتحریف حقایق ، راهی جز آگاهی وبیدارسازی وروشن گری مردم نیست.

پس باید مردم را روشن کرد وبه آنان آگاهی وشناخت داد تا احساس مسئولیت کنند ، آن گاه خود به خود شورش وانقلاب پدید می آید.

این ، جزء نقشه امام حسین عليه‌السلام بود که مرحله اول را خود ویارانش با شهادت انجام دادند ومرحله دوم آن ، یعنی رساندن پیام قیام کربلا برعهده امام زین العابدین عليه‌السلام وزینب کبری عليها‌السلام بود.

تنها با این نوع مبارزه بود که می شد تمام بافته های سی وچند ساله بنی امیه را از بین برد وشورشی بنیادی برضد بنی امیه پی افکند وکاخ یزید وامویان را برای همیشه لرزاند وواژگون کرد.

مرحله دوم این مبارزه که توأم با مظلومیت اهل بیت عليهم‌السلام بود واز عصر عاشورا شروع شد ، با خطبه زینب ، دختر امیرمؤمنان عليه‌السلام در بازار کوفه وبعد با سخنان کوتاه وساده ، ولی بسیار پر شور ومؤثر امام زین العابدین در همان شهر تدوام یافت.

__________________

۱ ـ دکتر شهیدی ، سیدجعفر ، قیام حسین عليه‌السلام ، ص ۱۸۷ ۱۸۹ ، با اندکی تغییر در الفاظ وعبارات.

۷۵۸۱