پیش از شروع جنگ نیز ، به دستور پدر ، همراه عمار یاسر وتنی چند از یاران امیرمؤمنان عليه‌السلام وارد کوفه شد ومردم کوفه را جهت شرکت در این جهاد دعوت کرد. (۱) او وقتی وارد کوفه شد که هنوز «ابوموسی اشعری» ، یکی از مهره های حکومت عثمان ، برسرکار بود وبا حکومت عادلانه امیرمؤمنان عليه‌السلام مخالفت نموده واز جنبش مسلمانان در جهت پشتیبانی از مبارزه آن حضرت با پیمان شکنان جلوگیری می کرد ، با این حال حسن بن علی عليه‌السلام توانست به رغم کارشکنی های ابوموسی وهمدستانش ، متجاوز از ۹ هزار نفر را از شهر کوفه به میدان جنگ گسیل دارد. (۲)

۳. در جنگ صِفّین

در جنگ صفین نیز ، در بسیج عمومی نیروها وگسیل داشتن ارتش امیرمؤمنان عليه‌السلام برای جنگ با سپاه معاویه ، نقش مهمی به عهده داشت وبا سخنان پرشور ومُهَیّج خویش ، مردم کوفه را به جهاد در رکاب امیرمؤمنان عليه‌السلام وسرکوبی خائنان ودشمنان اسلام دعوت می نمود. (۳)

آمادگی او برای جانبازی در راه حق به قدری بود که امیرمؤمنان در جنگ صفین از یاران خود خواست که او وبرادرش حسین بن علی عليه‌السلام را از ادامه جنگ با دشمن بازدارند تا نسل پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله با کشته شدن این دو شخصیت از بین نرود. (۴)

__________________

۱ ـ ابن واضح ، تاریخ یعقوبی ، ج ۲ ، ص ۱۷۰ ابن قُتیبه دینوری ، الإمامه والسیاسه ، ج ۱ ، ص ۶۷.

۲ ـ ابوحنیفه دینوری ، الأخبار الطوال ، ص ۱۴۴ ۱۴۵ ابن اثیر ، الکامل فی التاریخ ، ج ۳ ، ص ۲۳۱.

۳ ـ نصربن مزاحم ، وقعه صفین ، ص ۱۱۳.

۴ ـ ابن ابی الحدید ، شرح نهج البلاغه ، ج ۱۱ ، ص ۲۵ (خطبه ۲۰۰).

۷۵۸۱