چون حکومت شما در زمان حاضر است ، از این جهت درباره شما با روشنی وبدون ابهام پیش گویی شده است ودیدید که درست از آب درآمد ، ولی چون هنوز وقت حکومت موعود ما نرسیده است ، ما امید وآرزوی آن را داریم ، واگر پیشوایان ما می گفتند : حکومت خاندان پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله مثلاً پس از دویست یا سیصد سال خواهد بود ، چه بسا دل ها (به واسطه طولانی بودن این مدت) سخت می گردید واز ایمان مردم نسبت به آن کاسته می شد ، ولی (برای این که امید مردم استوار گردد) پیشوایان ما (وقت آن را تعیین نکرده) گفته اند : به همین زودی خواهد رسید واز این رهگذر مردم را امیدوار ساخته ، فرج وظهور امام را نزدیک معرفی نموده اند. (۱)

با توجه به این سوابق ، اهمیت به قدرت رسیدن علی بن یقطین در دستگاه حکومت هارون به خوبی روشن می گردد.

موافقت مشروط امام

علی بن یقطین با موافقت امام کاظم عليه‌السلام وزارت هارون را پذیرفت (۲). بعدها نیز چندین بار خواست استعفا نماید ، ولی امام او را از این تصمیم منصرف کرد. (۳)

هدف امام از تشویق علی به تصدی این منصب ، حفظ جان ومال وحقوق شیعیان وکمک به نهضت سرّی آنان بود. امام کاظم عليه‌السلام به وی فرمود : یک چیز را تضمین کن تا سه چیز را برای تو تضمین کنم ، علی پرسید : آن ها کدامند؟

امام فرمود : سه چیزی که برای تو تضمین می کنم این است که :

۱. هرگز با شمشیر (وبه دست دشمن) کشته نشوی.

__________________

۱ ـ نعمانی ، ابن ابی زینب ، کتاب الغیبه ، ص ۲۹۵. علی بن یقطین این معنا را از پیشوای هفتم آموخته بود ، زیرا روزی عین این سؤال را از آن حضرت پرسید ، وامام همین پاسخ را داد (نعمانی ، همان کتاب ، ص ۲۹۶ ، پاورقی ، به نقل از علل الشرایع).

۲ ـ طوسی ، اختیار معرفه الرجال ، تحقیق : حسن مصطفوی ، ص ۴۳۳.

۳ ـ مجلسی ، بحارالأنوار ، ج ۴۸ ، ص ۱۵۸.

۷۵۸۱