آن پیروی کنم». (۱)

علی عليه‌السلام در غار حِراء

حضرت محمد صلى‌الله‌عليه‌وآله پیش از آن که به رسالت مبعوث شود ، سالی یک ماه درغار حراء به عبادت می پرداخت (۲) ودر این مدت اگر تهیدستی نزد وی می رفت به او طعام می داد ووقتی که ماه به پایان می رسید ومی خواست به خانه برگردد ، ابتداءً به مسجدالحرام می رفت وهفت بار یا هر قدر که خدا می خواست ، خانه خدا را طواف می کرد وسپس به منزل خود باز می گشت. (۳)

قرائن نشان می دهد که حضرت محمد صلى‌الله‌عليه‌وآله با عنایت شدیدی که نسبت به علی عليه‌السلام داشت ، او را در آن یک ماه همراه خود به حراء می برد. وقتی که فرشته وحی برای نخستین بار در همان غار بر حضرت محمد صلى‌الله‌عليه‌وآله نازل شد واو را به مقام رسالت مفتخر ساخت ، علی عليه‌السلام در کنار آن حضرت بود وآن روز از همان ماهی بود که حضرت محمد صلى‌الله‌عليه‌وآله برای عبادت به کوه حِراء می رفت.

علی عليه‌السلام در خطبه «قاصعه» در این باره می فرماید :

«پیامبر هر سال در کوه حِراء به عبادت می پرداخت وجز من ، کسی او را نمی دید ... هنگامی که وحی بر آن حضرت نازل شد ، صدای ناله شیطان را شنیدم ; به رسول خدا عرض کردم : این ناله چیست؟ فرمود : این ناله شیطان است وعلت ناله اش این است که او از این که در روی زمین اطاعت شود ، ناامید گشته است. آن چه را من می شنوم تو نیز می شنوی وآن چه را می بینم تو نیز می بینی جز این که تو پیامبر نیستی ،

__________________

۱ ـ وقد علمتم موضعی من رسول الله صلى‌الله‌عليه‌وآله بالقرابه القریبه والمنزله الخصیصه وضعنی فی حجره وانا ولد یَضُمّنی إلی صدره ، ویَکْنُفُی فی فراشه ، ویُمِسّنی جسده ، ویُشِمُّنی عَرْفَه ، وکان یمضغ الشی ثم یُلْقِمُنیه ... ولقد کنت اتّبعه اتباع الفصیل أَثَر امّه یرفع فی کل یوم من اخلاقه علما یأمرنی بالإقتداء به. (نهج البلاغه ، صبحی صالح ، خطبه ۱۹۲)

۲ ـ حِراء کوهی است در سمت شمال مکه وغار حراء در قله این کوه قرار گرفته است.

۳ ـ ابن هشام ، السیره النبویه ، تحقیق : مصطفی السقا ، ابراهیم الأبیاری وعبدالحفیظ شلبی ، ج ۱ ، ص ۲۵۲.

۷۵۸۱