خانه های چند تن از سران جنایت کاران را که فرار کرده بودند ، ویران کرد. از جمله خانه «محمد بن اشعث» را تخریب کرد ودستور داد با مصالح آن ، خانه «حجربن عدی» ، شهید ویار جانباز علی عليه‌السلام را که توسط زیاد بن ابیه تخریب شده بود ، بسازند. (۱)

۴. انقراض بنی امیه

بحث اجمالی پیرامون نهضت توابین وقیام مختار ، از این جهت صورت گرفت که این دو قیام تاریخی از نظر زمانی به فاصله کمی پس از شهادت امام حسین عليه‌السلام رخ داده اند ، وگرنه می دانیم که قیام های نشأت گرفته از نهضت امام حسین عليه‌السلام منحصر به این ها نبوده است ، بلکه طی سال های بعد چندین قیام صورت گرفت که بزرگ ترین آن ها انقلاب عباسیان بود که در سال ۱۳۲ هجری به پیروزی رسید وبساط حکومت بنی امیه را برچید. نیرومندترین عامل پیروزی عباسیان در این انقلاب ، شرح ستمگری های بنی امیه نسبت به بنی هاشم ومظلومیت این خاندان بود واز نظر تحریک خشم مردم برضد بنی امیه ، یادآوری شهادت امام حسین عليه‌السلام بیش ترین تأثیر را داشت.

یکی از نویسندگان معاصر عرب می گوید :

به نظر من حسین در دراز مدت پیروز شد. گر چه در رویارویی نظامی به هدف خود دست پیدا نکرد ، اما شهادت برای او پیروزی بود. او بذر کینه وعداوت ونفرت نسبت به بنی امیه را در دل همه مردم کاشت. تردید ندارم که حسین در دراز مدت پیروز شد وشهادت او سبب مستقیم تزلزل حکومت بنی امیه شد وبه خاطر آن جنایت زشت ، طوفان لعن وخشم مردم متوجه امویان گردید. (۲)

__________________

۱ ـ ابن اثیر ، همان کتاب ، ج ۴ ، ص ۲۱۱ ۲۴۴.

۲ ـ إنّنی أری وهذا رأی خاص أنّ الحسین انتصر علی المدی البعید ، فهو وإن لم یظفر بمراده فی معرکه حربیه

۷۵۸۱