اسلام صلى‌الله‌عليه‌وآله فرمود : «اگر از عمر جهان جز یک روز باقی نماند ، خداوند حتماً در آن روز شخصی از ما خاندان را بر می انگیزد واو جهان را پر از عدل وداد می کند همچنان که پر از ظلم شده باشد. (۱)

احادیث نبوی پیرامون حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه وصفات وعلائم ایشان در کتاب ها ومنابع قدیم اهل سنت به قدری زیاد است که دانشمندان علم حدیث وحافظان بزرگ سنّی ، احادیث مربوط به مهدی را «متواتر» دانسته اند. (۲)

بر اساس یک بررسی اجمالی ، تعداد ۱۷ نفر از دانشمندان بزرگ اهل سنت ، به «متواتر» بودن احادیث مهدی در کتاب های خود ، تصریح کرده اند. (۳) علامه «شوکانی» در خصوص اثبات تواتر این روایات ، کتابی به نام «التوضیح فی تواتر ما جاء فی المنتظَر والدّجال والمسیح» تألیف کرده است. (۴)

بی مناسبت نیست در این جا ، به عنوان نمونه ، سخنان چند تن از مشاهیر علمای سنّی را در این زمینه از نظر خوانندگان محترم بگذارانیم :

۱. «شوکانی» در کتاب یاد شده ، پس از نقل احادیث مربوط به حضرت مهدی می گوید : همه احادیثی که آوردیم ، به حدّ تواتر می رسد ، چنان که بر مطلّعان پوشیده نیست. بنابراین با توجه به همه احادیثی که نقل کردیم ، مسلّم شد که احادیث منقول درباره مهدی منتظر ، متواتر است ... آن چه گفته شد ، برای کسانی

__________________

۱ ـ لو لم یبق من الدنیا إلاّ یوم لبعث الله عزّ وجلّ رجلاً منّا یملأها عدلاً کما ملئت جوراً (مسند احمد حنبل ، ج ۱ ، ص ۹۹).

۲ ـ تواتر ومتواتر ، از اصطلاحات علم الحدیث است ومنظور از خبر متواتر ، خبر جماعتی است که (فی حدّ نفسه ، نه به ضمیمه قرائن) اتفاق آنان بر کذب ، محال ودر نتیجه موجب علم به مضمون خبر باشد. (ر.ک : مدیر شانه چی ، کاظم ، علم الحدیث ، ص ۱۴۴) بدین گونه «تواتر» را می توان «ثبوت قطعی» تعبیر کرده و «حدیث متواتر» را «حدیث ثابت وقطعی» خواند ؛ حدیثی که راویان بسیار داشته ودر کتاب های بسیار روایت شده است وبه وسیله محدثان ومشایخ روایت ، سینه به سینه ، وضبط به ضبط ، از نسلی به نسل دیگر رسیده است وثبوت وصدور آن از پیامبر اکرم ، یا ائمه طاهرین عليهم‌السلام قطعی است (حکیمی ، محمد رضا ، خورشید مغرب ، ص ۹۹).

۳ ـ صافی ، همان کتاب ، ص ۹۰۹۱.

۴ ـ همان ، ص ۹۱.

۷۵۸۱