امام با این پاسخ می خواست به هارون بگوید : فدک رمزی از مجموع قلمرو حکومت اسلامی است ، واصحاب سقیفه که فدک را از دختر وداماد پیامبر عليهما‌السلام گرفتند ، این کار آنان در حقیقت جلوه ای از مصادره حق حاکمیت اهل بیت عصمت وطهارت (سلام الله علیهم اجمعین) بود. بنابراین اگر قرار باشد حق ما را به ما برگردانی ، باید همه قلمرو حکومت اسلامی را در اختیار ما بگذاری.

۵. تشکیل صندوق بیت المال توسط امام هفتم

گرچه حکومت وقدرت ظاهری در دست هارون بود ، ولی حکومت او فقط بر «تن» ها بود ودر «دل» های مردم جا نداشت ، اما حکومت بر «دل» ها وقلب ها ، از آنِ پیشوای هفتم بود ودر پرتو محبوبیت گسترده آن حضرت در افکار عمومی ، مسلمانان مبارز وروشن بین ، خمس اموال خود ، ودیگر اموال متعلق به بیت المال را به محضر آن حضرت می فرستادند برای آن که به حجم وجوهی که از نقاط مختلف به حضور امام ارسال می شد پی ببریم ، کافی است به عنوان نمونه ، به ارقام زیر توجه کنیم :

هنگام شهادت امام کاظم عليه‌السلام مبلغ هفتاد هزار دینار نزد «زیاد بن مروان قندی» ومبلغ سی هزار دینار در تحویل «علی بن ابی حمزه» (دو نفر از نمایندگان آن حضرت) بود.

علاوه بر این ها مبلغ سی هزار دینار نیز در تحویل «عثمان بن عیسی رواسی» نماینده امام در مصر بود. (۱)

__________________

۱ ـ شیخ طوسی ، کتاب الغیبه ، ص ۴۳. در مورد این که آیا این اموال متعلق به بیت المال بود وچرا توزیع نشده بود؟ مرحوم صدوق می نویسد : موسی بن جعفر عليه‌السلام کسی نبود که در بند جمع آوری اموال باشد. این اموال در زمان حکومت هارون وکثرت دشمنان امام جمع آوری شده بود وبرای امام مقدور نبود که همه آن ها را در میان مستحقان تقسیم کند ، مگر در میان تعداد اندکی که مورد وثوق ورازدار بودند وخبر این قضیه از طریق آن ها به دستگاه حکومت هارون درز نمی کرد. از این رو ، این اموال جمع گردید وامام نمی خواست گزارش های جاسوسان هارون در مورد حمل اموال نزد او واین که مردم او را امام می دانند و

۷۵۸۱